Kdo by neznal jeden z nejtypičtějších českých pokrmů. Svíčková na smetaně je tu s námi již několik století a pochutnat si můžeme nejen na její „klasické“ verzi, ale i na různých zdravějších úpravách.
Podle šéfkuchaře Lukáše Ende, který o historii českého národního pokrmu mluvil v Českém rozhlase, sahají kořeny svíčkové až do Francie. Nicméně o svíčkové se v českých zemích vědělo již ve středověku. Mistři řezníci měli tehdy povinnost uspořádat pro své tovaryše jednou za rok večeři, která se podávala při svíčkách.
Odtud tedy pravděpodobně pochází název „svíčková“, který odkazuje na hovězí pečeni v intimní atmosféře svíček. Svíčkovou v podobě, jakou známe dnes, zaznamenala ve své kuchařce již v roce 1826 Magdalena Dobromila Rettigová.
Recept na poctivou svíčkovou
Na poctivou svíčkovou na smetaně, jak ji najdeme na webu Vareni.cz, budete potřebovat 150 g slaniny, máslo, 1 cibuli, 100 g celeru, 1 jablko, 200 g mrkve, 100 g petržele, 3 bobkové listy, 5 ks nového koření, 1 lžíci plnotučné hořčice, 800 g zadního hovězího, 6 ks černého pepře, 1 l hovězího vývaru, 1 lžíci třtinového cukru, 250 ml 31% smetany, sůl, citron a mleté divoké koření.
Slaninu nakrájejte na hranolky, seřízněte do špičky a dejte zmrazit. Maso vytáhněte z mrazáku alespoň hodinu před vařením. Do masa udělejte zářezy a do nich vložte slaninu. Na jednom konci maso zavažte a následně smyčkami utahujte po celé jeho délce. Maso osolte a opepřete.
V hrnci rozpalte máslo, zprudka opečte maso ze všech stran dozlatova a dejte stranou. Kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky a vhoďte do hrnce, kde jste opékali maso. Po chvíli přidejte cukr, nakrájenou cibuli a nechte zkaramelizovat. Zarestujte kuličky koření. Zeleninu zlatohnědé barvy spolu s masem vložte do pekáče a pečte při občasném otáčení a podlévání doměkka. Popřípadě můžete použít tlakový hrnec.
Upečené maso dejte do hrnce, zalijte vývarem, přidejte bobkový list, směs divokého koření, plnotučnou hořčici a po dvě hodiny duste. Poté maso vyjměte, nechte pár minut odpočívat a nakonec jej nakrájejte na plátky. Vyjměte z hrnce koření a zeleninu rozmixujte ponorným mixérem. Omáčku zjemněte plátkem studeného másla a smetanou. Nakonec můžete přidat pár kapek citronu, osolit a opepřit.
Zdravější verze svíčkové
Svíčková na smetaně může někomu připadat příliš tučná, navíc ani typické houskové knedlíky nepatří mezi nejzdravější přílohy. Abyste vytvořili o něco méně kalorický pokrm, můžete při přípravě svíčkové místo mléčných výrobků použít méně tučnou rostlinnou smetanu (např. rýžovou) a kokosové mléko.
Zdravější verzi knedlíků můžete vytvořit z celozrnného pečiva a celozrnné mouky nebo si můžete připravit ovesné knedlíky.
Zdroj: Jímeto, Vareni.cz, TopRecepty, Český rozhlas
Autor: Dominika Jandorová