Španělský ptáček: klasika, která ale nepochází ze Španělska
Světové pokrmy

Španělský ptáček: klasika, která ale nepochází ze Španělska

Španělský ptáček patří mezi speciality české, nebo spíše středoevropské kuchyně. Ze Španělska přitom určitě nepochází. Původ španělského ptáčka Existují pokrmy, které se honosí názvy určitých míst. Patří mezi ně např. holandský řízek anebo španělský ptáček. […]

České kuře na paprice pochází z Maďarska. Jíst se má se specifickou přílohou
Světové pokrmy

České kuře na paprice pochází z Maďarska. Jíst se má se specifickou přílohou

Kuře na paprice patří mezi tradiční české pokrmy. Jeho původ je ovšem nutné hledat v Maďarsku, kde se označuje jako kuřecí paprikáš. Původ kuřete na paprice Kuře na paprice je oblíbené české jídlo, které ovšem pochází […]

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku
Světové pokrmy

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku

Boršč je polévka sytě červené barvy, jejíž původní domovinou je východní Evropa. Jíst byste jej ovšem měli čerstvý, tedy nikoli z pytlíku. Ruský boršč. Opravdu? Ačkoli se dnes často říká „ruský boršč“, tato polévka s mnohem větší […]

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně
Světové pokrmy

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně

Bramboráky jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Připravit si je přitom lze v mnoha variantách, z nichž některé jsou dokonce sladké! Něco málo z historie Brambory se v Evropě mohly začít konzumovat až po Kolumbově objevení Ameriky, neboť […]

Tradiční zelňačka z červeného zelí zasytí i zahřeje v sychravých dnech
Světové pokrmy

Tradiční zelňačka z červeného zelí zasytí i zahřeje v sychravých dnech

Aktuálně je za okny poněkud sychravo, proč si tedy nepřipravit polévku, která vás nejen zasytí, ale i zahřeje. Zelňačka z červeného zelí to určitě dokáže. Původ červeného zelí Hlávkové zelí je kultivarem brukve zelné, která rostla […]

Hovězí po burgundsku patří mezi nejlepší pokrmy francouzské kuchyně
Světové pokrmy

Hovězí po burgundsku patří mezi nejlepší pokrmy francouzské kuchyně

Hovězí po burgundsku pochází z Francie, ale miluje ho i spousta Čechů. Pokud jste jej ale doposud neměli, pojďte se seznámit. Původ hovězího po burgundsku Boeuf Bourguignon neboli hovězí po burgundsku patří mezi celosvětově nejznámější pokrmy […]

Koprová omáčka může být připravena bez problematických surovin
Světové pokrmy

Koprová omáčka může být připravena bez problematických surovin

Koprová omáčka neboli koprovka je typické české jídlo, které se připravuje v mnoha kuchyních. Použít přitom lze i velmi zdravé ingredience. Původ kopru a koprovky Kopr vonný pochází z jižní Evropy a západní Asie. Člověk jej přitom […]

Smažený sýr a tatarka: kombinace, která vám „pomůže“ přibrat
Světové pokrmy

Smažený sýr a tatarka: kombinace, která vám „pomůže“ přibrat

Smažený sýr a tatarka jsou pokrmy, které řada Čechů konzumuje alespoň jednou týdně. Jenže tato oblíbená kombinace není právě nejzdravější. Historie smaženého sýra s tatarkou Smažený sýr neboli smažák patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. V našich restauracích […]

Kulajda je oblíbenou českou polévkou. Houby do ní ale nepatří
Světové pokrmy

Kulajda je oblíbenou českou polévkou. Houby do ní ale nepatří

Kulajda je hustá polévka, která patří k typickým českým pokrmům. Mnozí lidé do ní přitom dávají houby, jež se ale v původních receptech nevyskytují. Původ kulajdy Kulajda je spojována především s jižními Čechami a skutečně se s největší pravděpodobností […]