Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí
Světové pokrmy

Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí

Krkonošské kyselo je polévka, na níž si i na Štědrý den pochutnávali naši předci. Dnes navíc při její přípravě můžete použít netradiční, ale zdravé ingredience. Původ kysela Kyselo je tradiční polévka, které je oblíbená především […]

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý
Světové pokrmy

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý

Pučálka je staročeské jídlo, které je spojováno hlavně s Velikonocemi, ale jedl se rovněž na Vánoce. Jedná se přitom o opravdu zdravý pokrm. Původ pučálky Pučálka je staročeským pokrmem, o němž existují zmínky již z 15. století. […]

Staročeský kuba: tradiční vánoční pokrm, který si lze připravit v luxusní variantě
Světové pokrmy

Staročeský kuba: tradiční vánoční pokrm, který si lze připravit v luxusní variantě

Staročeský kuba je tradičním českým pokrmem, který se často konzumoval na Vánoce. Toto jednoduché jídlo si dnes můžete připravit i v luxusní variantě. Historie kuby Ne, nechceme se na úvod zaměřit na historii karibského ostrovního státu, […]

Rajská omáčka: připravit si lze i velmi netradiční varianty
Světové pokrmy

Rajská omáčka: připravit si lze i velmi netradiční varianty

Rajská omáčka patří k nejznámějším českým omáčkám, ač její původ musíme hledat jinde. Připravit si ji přitom můžete opravdu netradičně. Původ rajské omáčky Rajská omáčka je sice typickým českým pokrmem, její původ je ovšem nutné hledat […]

Ravioli: plněné těstoviny, které si lze připravit na 100 a jeden způsob
Světové pokrmy

Ravioli: plněné těstoviny, které si lze připravit na 100 a jeden způsob

Ravioli jsou plněné těstoviny, které jsou známé po celém světě. Jejich výhodou je, že si je můžete připravit pokaždé jinak. Původ raviolů Ravioli jsou plněné těstoviny, které pocházejí z Itálie. První zmínka o tomto pokrmu pochází […]

Bešamelová omáčka: základ pro mnohé pokrmy, který si lze připravit zdravěji
Světové pokrmy

Bešamelová omáčka: základ pro mnohé pokrmy, který si lze připravit zdravěji

Bešamelová omáčka neboli bešamel je velmi jednoduchá a může tvořit základ mnoha dalších pokrmů. Navíc si ji lze připravit zdravěji. Původ bešamelové omáčky Ačkoli je bešamelová omáčka tradičním pokrmem francouzské kuchyně, její původ musíme zřejmě […]

Kung pao: oblíbený pokrm, který obsahuje mnoho kalorií
Světové pokrmy

Kung pao: oblíbený pokrm, který obsahuje mnoho kalorií

Kung pao patří mezi asijské pokrmy, které zdomácněly i v české kuchyni. Ačkoli by se to nemuselo zdát, jedná se o dosti kalorické jídlo. Kung pao a jeho původ Kung pao je jídlo, které bez překvapení […]

Pork schnitzel with parmesan
Světové pokrmy

Holandský řízek nepochází z Nizozemí. Jde o vynález české kuchyně

Holandský řízek patří mezi pokrmy, které klamou názvem. Ačkoli odkazuje k Nizozemí, ve skutečnosti se jedná o vynález českých kuchařů. Původ holandského řízku Řízek jako takový vznikl buď v Rakousku, anebo v severní Itálii, o tom se doposud […]

1-28909833
Světové pokrmy

Tofu jako zdravá náhražka masa. Může ale i škodit

Tofu je potravina, jež se vyrábí srážením sójového mléka. Dnes se konzumuje po celém světě jako náhražka masa, která ovšem nemusí být jen zdraví prospěšná. Krátký pohled do historie tofu Tofu se poprvé objevilo v Číně, […]