Smažená tarantule: Pochoutka z Kambodže, která původně bojovala proti hladomoru. Má využití i v tradiční medicíně
Světové pokrmy

Smažená tarantule: Pochoutka z Kambodže, která původně bojovala proti hladomoru. Má využití i v tradiční medicíně

Pro někoho i samotná představa živé tarantule představuje pomalu infarktový stav. Natož pak kdyby měli tuhle chlupatou potvoru ochutnat. Mnohým to přijde nemyslitelné, pro jiné je velkou pochoutkou. Že vám to přijde nechutné? Vám možná, […]

Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou
Ryby a mořské plody

Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou

V Japonsku se konzumuje již stovky let, a to navzdory skutečnosti, že je vlastně smrtelně nebezpečná. Už jste někdy slyšeli o rybě, která vás může zabít? Tahle jedovatá potvora nese jméno fugu a v jejích […]

Boshintang: Kontroverzní polévka s pozitivním vlivem na mužskou potenci. Hlavní ingredience vás odradí
Světové pokrmy

Boshintang: Kontroverzní polévka s pozitivním vlivem na mužskou potenci. Hlavní ingredience vás odradí

Pokrm známý jako boshintang vznikl již před staletími. Jeho historie sahá dále než do čtvrtého století. Polévka boshintang je též známá jako polévka ze psího masa a jedná se bezesporu o jeden z nejkontroverznějších pokrmů […]

Huitlacoche: Říká se jí „mexické lanýže“. Za vznešeným názvem se ale skrývá obyčejná plíseň
Světové pokrmy

Huitlacoche: Říká se jí „mexické lanýže“. Za vznešeným názvem se ale skrývá obyčejná plíseň

Přezdívá se jí mexické lanýže nebo také aztécký kaviár. Její chuť by měla být cítit po vanilce se špetkou javorového sirupu. Ve skutečnosti není na pohled ani trochu lákavá a voní odpudivě. Pochoutka známá jako […]

Polévka z mravenčích vajíček: Netradiční laoský pokrm se těší velké oblibě. Odvážlivce v mnohém překvapí
Světové pokrmy

Polévka z mravenčích vajíček: Netradiční laoský pokrm se těší velké oblibě. Odvážlivce v mnohém překvapí

Na Laosu nedají na tento netradiční pokrm dopustit. V našich končinách se většině lidí jen z pouhé představy, že by něco takového měli ochutnat, obrátí žaludek vzhůru nohama. Mravenčí vaječná polévka je zážitek, na který […]

Muktuk: Tradiční inuitský pokrm z velryby. Je opředen legendou, a přesto pohoršuje společnost
Maso

Muktuk: Tradiční inuitský pokrm z velryby. Je opředen legendou, a přesto pohoršuje společnost

Inuitské legendy vypráví, že velryby, tuleni i mroži plavající v severních vodách bývali svého času prsty bohyně moře Sedny. Sedna byla dívka, které otec vystrašený blížící se bouří na moři usekl prsty, když se snažila […]

Japonská pochoutka shiokara: Mořské plody fermentované ve vlastních vnitřnostech
Ryby a mořské plody

Japonská pochoutka shiokara: Mořské plody fermentované ve vlastních vnitřnostech

O japonském jídle se často povídá, že je tak pečlivě a dovedně připravené, že je zkrátka radost jakékoliv ochutnat. Kdo někdy Japonsko navštívil a ochutnal některý z místních pokrmů, udělalo na něho dojem, jak promyšlené […]

Tuňákové oči: Děsivé jídlo skrývá řadu benefitů. Ochutnavači jejich chuť přirovnali k obyčejné věci
Ryby a mořské plody

Tuňákové oči: Děsivé jídlo skrývá řadu benefitů. Ochutnavači jejich chuť přirovnali k obyčejné věci

Zatímco dříve byly vyhazovány jako zbytky, v 90. letech se začaly stávat hojně vyhledávaným pokrmem. Mysleli jste si, že sýr plný výkalů byl ten největší extrém? V tom případě je na čase, abyste poznali další […]

Hákarl: Islandská lahůdka ze žraloka. Pro svou specifickou přípravu je vhodná jen pro silnější povahy
Světové pokrmy

Hákarl: Islandská lahůdka ze žraloka. Pro svou specifickou přípravu je vhodná jen pro silnější povahy

Dovolená na Islandu láká stále více lidí. Je tam opravdu nádherně. Tolik míst k objevování, že by byla strašná škoda se tam alespoň jednou v životě nepodívat. A když už tam pojedete, rozhodně neodjíždějte, dokud […]

Stoletá vejce: Smradlavá vejce s legendou. Proces výroby trvá i několik měsíců a používají se při něm netradiční ingredience
Světové pokrmy

Stoletá vejce: Smradlavá vejce s legendou. Proces výroby trvá i několik měsíců a používají se při něm netradiční ingredience

Vejce století jsou známá také jako stoletá vejce. Někde se o nich dokonce mluví jako o vejcích tisíciletí. Většina lidí ani netuší, že nějaký takový pokrm existuje. Natož pak aby si dokázali představit, o co […]