Arbroath smokies: Treska uzená horkým způsobem pomocí procesu starého 200 let. Je považována za odkaz Vikingů
Ryby a mořské plody

Arbroath smokies: Treska uzená horkým způsobem pomocí procesu starého 200 let. Je považována za odkaz Vikingů

Arbroath smokies jsou menší tresky jednoskvrnné, které se udí horkým způsobem pomocí procesu, který zůstal téměř nezměněn po více než dvě století. Tyto tresky jsou lovené v Severním moři a severovýchodním Atlantském oceánu a vykládané […]

Escargot: Francouzský pokrm je označován „elitním jídlem“. Šneci se těší světové oblibě
Světové pokrmy

Escargot: Francouzský pokrm je označován „elitním jídlem“. Šneci se těší světové oblibě

Existují pokrmy, nad kterými se někdo mlsně olízne až za ušima a jinému se naopak žaludek znechuceně smrskne. Jedním z nich je určitě také escargot. Ve Francii je tento pokrm poměrně běžný. Že jste o […]

Islandský chléb: Netradiční proces pečení s využitím horkých pramenů. V zemi stráví až 24 hodin
Pečivo a těstoviny

Islandský chléb: Netradiční proces pečení s využitím horkých pramenů. V zemi stráví až 24 hodin

Na první pohled obyčejný chleba? Rozhodně ne. Chléb se konzumuje v mnoha kulturách, také tady u nás je to klasika, na kterou nedáme dopustit. Na přípravě chleba nám nepřijde nic zvláštního. Pokud tedy nejde o […]

Rocky Mountains Oysters: Varlata býků a bizonů ochutná málokdo. Experiment prvních rančerů se dodnes těší oblibě
Maso

Rocky Mountains Oysters: Varlata býků a bizonů ochutná málokdo. Experiment prvních rančerů se dodnes těší oblibě

Co se skrývá pod tímto názvem? Pokud nemáte zkušený žaludek a zamává s vámi jakákoli zmínka o bizarním pokrmu, pak pozor: Rocky Mountains Oysters jsou totiž varlata savců, nejčastěji se jedná o býky, bizony, prasata […]

Basashi: Syrové koňské maso rozděluje lidi na dva tábory. Vysoce ceněný je tuk z hřívy, játra i jazyk
Světové pokrmy

Basashi: Syrové koňské maso rozděluje lidi na dva tábory. Vysoce ceněný je tuk z hřívy, játra i jazyk

Nikoho už nepřekvapí, že se mnohdy pod zvláštními názvy ukrývají ještě podivnější pokrmy. Podobně je tomu i v případě jídla, které nese název basashi. Už jste o něm někdy slyšeli? Pokud ne, pak asi nevíte, […]

Bulgogi: Tradiční korejské marinované maso. Toto jídlo je považováno za společenský zážitek
Maso

Bulgogi: Tradiční korejské marinované maso. Toto jídlo je považováno za společenský zážitek

Každá země má takové to svoje typické jídlo. U nás je to třeba oblíbené knedlo-vepřo-zelo, které ideálně zapijeme půllitrem piva. V Koreji je nejznámějším jídlem bulgogi. Už jste o něm někdy slyšeli? Bulgogi je typické […]

Kibbeh: Národní jídlo Libanonu má mnoho podob. Jedlíci si mohou vychutnat i veganskou variantu
Světové pokrmy

Kibbeh: Národní jídlo Libanonu má mnoho podob. Jedlíci si mohou vychutnat i veganskou variantu

Málokterý pokrm je pro Libanon natolik typický jako právě kibbeh. Je považován za autentické libanonské jídlo, které se může podávat jako předkrm, hlavní chod i jako příloha. Kibbeh, jak se tradiční jídlo Libanonu jmenuje, pochází […]

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě
Ryby a mořské plody

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě

Hongeo je fermentovaná rybí delikatesa původem z korejské provincie Jeolla. K výrobě této pochoutky se používá výhradně platýsovitá ryba z čeledi Rajidae, která je označovaná jako skate. Zvláštnosti platýsovité ryby Tyto chrupavčité ryby vylučují kyselinu […]

Podivná jídla, která si oblíbili ve starověkém Římě: Nadívaný plch nebo plameňák jako symbol bohatství
Světové pokrmy

Podivná jídla, která si oblíbili ve starověkém Římě: Nadívaný plch nebo plameňák jako symbol bohatství

I v oblastí jídla se střídají módní trendy, které přicházejí a odcházejí. To, co je dnes považováno za vrchol gastronomie, nemuselo být populární před několika lety. Dnes třeba není v módě majonézový dort, který patřil […]