Pirohy: Polské národní jídlo s kořeny na Dálném východě. Původně byly určeny jen dělníkům
Světové pokrmy

Pirohy: Polské národní jídlo s kořeny na Dálném východě. Původně byly určeny jen dělníkům

Když se řekne pirohy, asi každý si okamžitě vybaví chutné typicky polské jídlo. Najdou se ale mezi námi i tací, kteří sice o slovíčku pirohy někdy slyšeli, ale vlastně pořádně netuší, co si pod ním […]

Francouzská cibulačka: Z pokrmu pro chudé se stalo tradiční jídlo s bohatou historií, které je opředeno legendou
Světové pokrmy

Francouzská cibulačka: Z pokrmu pro chudé se stalo tradiční jídlo s bohatou historií, které je opředeno legendou

Když se řekne cibulačka, většině lidí se okamžitě začnou sbíhat sliny. Tradiční polévka, kterou si mnozí spojují s romantickou Francií. Kde se cibulačka vzala a jakou historii má tahle oblíbená dobrota za sebou? A co […]

Sisig: Kulinářský poklad z Filipín obsahuje nakrájené prasečí uši. Přesto si toto jídlo vysloužilo mezinárodní uznání
Světové pokrmy

Sisig: Kulinářský poklad z Filipín obsahuje nakrájené prasečí uši. Přesto si toto jídlo vysloužilo mezinárodní uznání

Pokud někdy zavítáte na Filipíny a dostanete pozvání od místního ke stolu, pravděpodobně při jídle zaslechnete tagalskou frázi „Kain ne“, která v překladu znamená „pojďme jíst“. Jde o laskavé gesto a v podstatě neodmyslitelnou součást […]

Croissant: Francouzským se stal, až když byl vyroben z listového těsta. Tvar půlměsíce je opředen legendou
Světové pokrmy

Croissant: Francouzským se stal, až když byl vyroben z listového těsta. Tvar půlměsíce je opředen legendou

Když si představíte nadýchaný croissant čerstvě vytažený z trouby, určitě se vám okamžitě začnou sbíhat sliny. Milujeme ho prostě jen tak, někteří mu neodolají na snídani lehce potřenému ovocnou marmeládou a další ho zbožňují s […]

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů
Mléčné výrobky

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů

Pule neboli „magareći sir“ je srbský sýr vyrobený z mléka balkánského osla. Pule je nejen extrémně vzácný, ale také nejdražší sýr na světě. Pochází z oslí rezervace Zasavica, z farmy, kde se ručně dojí asi […]

Hadí maso: Při přípravě pozor na jedové zuby. Exotika na talíři není pro každého, přesto dnes není žádnou raritou
Maso

Hadí maso: Při přípravě pozor na jedové zuby. Exotika na talíři není pro každého, přesto dnes není žádnou raritou

Hadí maso je exotické a vzácné pro lidi, kteří nejsou obeznámeni s lovem a odchytem hadů. V obchodech se najde jen zřídkakdy. Přesto jsou země, kde je jeho konzumace stále zakořeněná. Někde představuje cenný zdroj […]

Ormery: Britské mořské plody lákají svou vytříbenou chutí. Pravdou však zůstává, že vás mohly poslat i do vězení
Ryby a mořské plody

Ormery: Britské mořské plody lákají svou vytříbenou chutí. Pravdou však zůstává, že vás mohly poslat i do vězení

Ormery jsou mořští měkkýši vyskytující se na Normanských ostrovech a proslavení jsou především na druhém největším ostrově Guernsey. Mohou být shromažďováni pouze kolem 20 dnů v roce a jejich sběr je omezený řadou pravidel. Přitahuje […]

Bánh khọt: Vietnamské mini slané palačinky jsou neodolatelným lákadlem pro turisty. Učarují křupavostí i náplní
Světové pokrmy

Bánh khọt: Vietnamské mini slané palačinky jsou neodolatelným lákadlem pro turisty. Učarují křupavostí i náplní

Bánh khọt jsou lehké a jemné s křupavým zlatým těstem, které vydává příjemný zvuk při kousnutí a rozplyne se na jazyku. Zážitek je umocněný, pokud se křupavá dobrota zabalí do listu salátu či zelí s […]

Kaviár je synonymem luxusu. Nekazte si drahý požitek špatným podáváním, jezte jej správně
Ryby a mořské plody

Kaviár je synonymem luxusu. Nekazte si drahý požitek špatným podáváním, jezte jej správně

Pravý kaviár je synonymem luxusu, který není na stole každý den. Protože je pro většinu lidí drahý, nechtějí s ním plýtvat. Bohužel ale často netuší, jak ho správně podávat nebo jíst. Kaviár je pouze produktem […]