Srbská pljeskavica není obyčejná masová placka. Kde se vzala a co je vlastně zač?
Recepty

Srbská pljeskavica není obyčejná masová placka. Kde se vzala a co je vlastně zač?

Znáte srbskou pljeskavicu? Pro někoho je to naprosto neznámý pokrm, pro jiného dobrota, na které si čas od času dokáže skvěle pochutnat. I když na první pohled tohle jídlo vypadá obyčejně, obyčejné rozhodně není. Někdo […]

Pohlreich
Světové pokrmy

Špindlerovský guláš se vyznačuje pestrostí chutí i surovin. Doporučuje ho i Zdeněk Pohlreich

Guláš je oblíbeným jídlem v mnoha zemích a existuje celá řada jeho variant. Dokonce i v Česku se najde nepřeberné množství receptů a vypadá to, že každá rodina má zaručeně ten nejlepší návod, jak tuto pochoutku uvařit. […]

cisarsky trhanec
Světové pokrmy

Zapeklitý původ císařského trhance, ke kterému se váže hned několik legend

V Rakousku, kde císařský trhanec vznikl, si tuto národní specialitu lze objednat ve vídeňských kavárnách jako dezert, ale běžně se podává i jako hlavní jídlo a není nic složitého si tuto jednoduchou dobrotu, která byla na […]

zapecene_brambory
Recepty

Upečte si o víkendu francouzské brambory podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je kuchař, restauratér, autor kuchařek, a především hodně zábavný moderátor svých kuchařských pořadů. A to se stal kuchařem jen proto, že ho nevzali na střední školu. Málokdo ví, že byl členem reprezentačního baseballového […]

Poznejte výhody sýru Jarlsberg. Je bohatý na vitamíny i aminokyseliny
Mléčné výrobky

Poznejte výhody sýru Jarlsberg. Je bohatý na vitamíny i aminokyseliny

Sýry neodmyslitelně patří do našeho jídelníčku. Každému může chutnat něco trochu jiného – někdo neodolá klasice v podobě eidamu, další miluje hermelín a jiný si pochutná na vysokoprocentním sýru, jehož chuť může být příjemně nasládlá. Všichni […]

Nahlédněte pod pokličku tradiční stravy Aboridžinců. Nebudou chybět housenky ani hadi
Světové kuchyně

Nahlédněte pod pokličku tradiční stravy Aboridžinců. Nebudou chybět housenky ani hadi

Domorodí Australané se po tisíce let živili „jídlem buše“ (anglicky bushfood), což je pojem zastřešující stravu z místních plodů, semen, jedlých částí rostlin, hub a živočichů. Pojďme se na jejich tradiční stravu podívat blíže. Pokrmy v souladu […]