Oblíbený kultovní seriál Chalupáři svého času v televizi sledovaly tisíce a tisíce nadšených diváků. I dnes po tolika letech, kdy seriál vznikl, si stále dokáže najít své věrné fanoušky. Někteří jej dokonce mohou sledovat stále dokola a nikdy je neomrzí. Tento seriál byl nejen plný humoru, ale mohli jsme v něm najít i inspiraci.
Co třeba zkusit lahodné švestkové knedlíky, jak je v seriálu připravovala Jiřina Bohdalová? Pokud jste fanoušci seriálu Chalupáři, pak si určitě dokážete vybavit, jak si na nich Toník Balabán pochutnával. Teď si je doma můžete připravit i vy.
Ovocné knedlíky milují děti i dospělí
Pokud bychom měli najít pokrm, který dokáže nadchnout malé i velké, museli bychom prstem ukázat právě na ovocné knedlíky. Vařené těsto naplněné ovocem zkrátka chutná úplně všem. Tahle dobrota je známá nejen v naší kuchyni, ale také v rakouské a polské – v jiných zemích se s tímto pokrmem setkáte jen výjimečně.
Každý z nás připravuje ovocné knedlíky tak trochu jinak. Povídá se, že nejzdravější alternativou jsou knedlíky tvarohové, kterým lze připsat ještě jeden plus k dobru – jsou také nejsnazší na výrobu. Přinášíme vám recept na švestkové knedlíky, jak je připravovala paní Fuchsová v seriálu Chalupáři.
Švestkové knedlíky podle seriálu Chalupáři
Na přípravu chutné dobroty budete potřebovat 450 až 500 g hladké mouky, dvě kostky měkkého tvarohu, špetku soli a jedno celé vajíčko. Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Bude-li se vám zdát, že je těsto řídké a lepivé, můžete ještě přidat trochu mouky.
Nyní přichází na řadu ta část receptu, která ne každou hospodyňku baví – balení knedlíků. Záleží jen na vás, jestli těsto vyválíte na placku, tu následně rozkrájíte na stejně velké čtverce a do každého z nich zabalíte kousek ovoce, nebo jestli z těsta uděláte váleček, ze kterého pak budete kousek po kousku odkrajovat a s pomocí dlaní tvořit kolečko, do něhož přijde ovoce. Každému může vyhovovat jiný postup, proto výběr necháváme na vás.
Do vody na knedlíky dejte trochu rumu
Připravené ovocné knedlíky pak už jen stačí naházet do vroucí vody a nechat uvařit. Zde se lze spolehnout na babské rady – například pokud nemáte rádi oslizlé knedlíky, můžete do vody přidat trochu jedlé sody. Přidáte-li do vody trochu hladké mouky, zabráníte jejich rozvaření.
Švestkové knedlíky jsou výborné samy o sobě. Ještě o něco lepší ale budou v případě, kdy do vody na knedlíky nalijete trochu rumu. Rum totiž švestkové knedlíky nádherně provoní – to bude panečku dobrota.
Zdroj: sweetlife-cz.webnode.cz, iReceptar.cz, nasregion.cz
Autor: Natálie Kabourková