Mandlový dort je ve Švédsku velmi populární už po mnoho desetiletí. I když jeho přesný původ není známý, jde o velmi oblíbené jídlo, které si místní lidé dopřávají především na rodinných oslavách a setkáních.
Švédský mandlový dort je sladký dezert, který je poměrně kalorický. Rozhodně se nejedná o jídlo, které by si měl člověk dopřávat denně. Přesto ale má také svou zdravou stránku. Mandle v něm obsažené poskytují některé nutriční výhody, píše WebMD.
Jsou zdrojem bílkovin, obsahují hořčík, vitamín E a zdravé tuky a také plno antioxidantů. Člověk si navíc jednou za čas při posezení s rodinou rozhodně zaslouží pořádně osladit život. Naučte se proto dort připravovat i doma.
Co budete potřebovat
Mandlový dort je oblíbenou součástí takzvané švédské fika kultury. Jde o společenské setkávání u kávy, během kterého se podává sladké občerstvení. Dort je jemný, rozplývá se na jazyku a nápoj, který Švédi velmi rádi pijí s mlékem a cukrem, se k němu skvěle hodí.
Na přípravu těsta budete potřebovat 150 gramů másla, 150 gramů cukru, 3 vejce, 150 gramů mletých mandlí, 50 gramů hladké mouky a prášek do pečiva. Mandlovou polevu připravíte ze 100 gramů másla, 100 gramů cukru, 50 mililitrů smetany a asi 100 gramů plátků mandlí.
Jak na přípravu
Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte dortovou formu. V míse utřete máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a míchejte. Smíchejte mleté mandle, mouku a prášek do pečiva. Přidejte vše do máslové směsi.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 30 minut. Mezitím připravte polevu. V pánvi rozehřejte máslo, cukr a smetanu. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Přidejte plátky mandlí.
Polevu nakonec nalijte na částečně upečený dort a dopékejte ho dalších asi 15 minut, dokud poleva nezezlátne. Před podáváním nechte pokrm vychladnout a nakonec ho dozdobte šlehačkou a čerstvým ovocem.
Zdroj: Baking for Happiness, Herald Net, Swedish Spoon, Delicious Magazine, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová