Při příležitosti svátku svatého Martina se nepeče jen tradiční svatomartinská husa, ale prodávají se i vína s označením „svatomartinské“. Poznáte je podle svatého Martina na bílém koni na etiketě.
Jak je poznat mezi ostatními víny? Jsou v něčem specifická? A jaké si vybrat? Podívejme se společně na svatomartinská vína trochu blíže.
Tradice 11. 11. v 11 hodin a 11 minut
K svátku svatého Martina se pojí hned několik tradic. Jednou z nich je i konkrétní okamžik, kdy se tradičně otevírají první láhve svatomartinského vína. Tento okamžik nastává 11.11. v 11 hodin a 11 minut.
Kde se ale tradice spojená s vínem vlastně vzala? „Tradice svatomartinského vína se v českých zemích vyvíjela po staletí. Mladé víno získalo svůj název podle pravidelného otevírání vína na svatého Martina, tedy 11. listopadu. Označení ‚svatomartinské víno‘ se ve spojitosti s vítáním nového vína začalo používat už v 18. století na dvoře císaře Josefa II.,“ vysvětluje podrobněji web Alkohol.
Co musí splňovat svatomartinská vína?
Označení svatomartinské víno nezíská jen tak ledajaké víno. Tato vína musí splňovat určitá kritéria. O jaká kritéria jde? Například o správnou odrůdu.
„Aby mohlo nést víno značku svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, od roku 2010 také Muškát moravský, Modrý Portugal a Svatovavřinecké odrůdové víno a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise,“ popisuje web Wikipedia.
Víno typické pro lehkou barvu a silnou ovocnou vůni
Jaká vlastně jsou svatomartinská vína? Jako svatomartinská se označují první vína daného ročníku. Tato vína měla na dozrání čas jen několik měsíců.
„Právě díky mladosti získává víno charakteristickou lehkou barvu, silnou ovocnou vůni a svěžest v chuti. Svatomartinské víno může být v závislosti na odrůdě víno bílé, červené i růžové,“ píše web Potřeby pro vína.
Jaké víno vybrat k jídlu?
Nevíte, jaké víno si vybrat například k tradiční svatomartinské huse? Web Vína z Moravy a Čech doporučuje vína červená, která se kromě k huse hodí i k dušenému masu nebo zvěřině.
Bílé svatomartinské víno si vychutnejte například s jemnou drůbeží nebo rybami. Hodí se i k pokrmům studené kuchyně, například k salátům nebo paštikám.
Růžová vína se hodí všude tam, kde si nebudete jistí, jestli sáhnout po červeném nebo bílém víně. Skvěle doplní nejen jemnou drůbež, ale i těstoviny.
Zdroj: alkohol.cz, cs.wikipedia.org, potreby-pro-vina.cz, vinazmoravyacech.cz
Autor: Natálie Kabourková