Svatba v Itálii: Nikoho nepřekvapí, že těstoviny nesmí chybět, mají však i další lahůdky

Zdroj: Shutterstock

I když možná nikdy nedostanete pozvání na italskou svatbu (ale třeba se stane zázrak), můžete se zajímat o to, co se na takové italské svatební hostině vlastně jí. Stejně jako u nás nebo kdekoli jinde ve světě mají určité tradice i pokud jde o jídlo.

Nepsaným pravidlem zde je, že jídlo musí být prostě dokonalé. Novomanželé chtějí své hosty pohostit ve velkém stylu, od čehož se odvíjí jak výběr konkrétních jídel, tak i volba cateringové služby, pokud si jídlo nechávají dodávat od profesionálů.

Italská gastronomie není jen o pizze a těstovinách

Když se řekne Itálie, většina lidí si automaticky představí pizzu nebo těstoviny. Je sice pravda, že těstoviny a pizza se s touto zemí neodmyslitelně pojí, ale rozhodně to není jen o těchto dvou pokrmech.

Italská gastronomie je bohatá, rozmanitá a každý region má svou specialitu. To se odráží i na svatebním menu.

Jak probíhá svatební hostina?

„Italská svatební hostina obvykle začíná uvítacím koktejlem,“ popisuje wedboard.com. Asi po hodině následuje večeře a poté ovoce a dezerty.

Součástí svatební tabule je předkrm, hlavní jídlo a dezert, který je nejčastěji podávaný s kávou. Jídla se vybírají nejen s ohledem na místo, kde se svatba koná, ale také na chutě novomanželů a jejich hostů.

Nejčastější pokrmy

Oblíbené předkrmy podávané na italské svatbě zahrnují například italské mini masové kuličky dušené v rajčatové omáčce.

Podává se caprese crostini, což je rajčatová bruscheta s čerstvou mozzarelou. Velmi často se na svatbách v Itálii objevuje také pečené parmazánové rizoto.

Hlavní jídlo

Nikoho asi nepřekvapí, že hlavním jídlem bývají zpravidla těstoviny. Od špaget, fusilli, penne po ravioli nebo noky – seznam je dlouhý a výběr může být ohromující.

„Každý region a oblast Itálie jsou typicky známé svým tvarem těstovin a omáčkou,“ vysvětluje savorycuisines.com.

Secondo Piatto je druhým chodem a vlastně se tolik neliší od ostatních klasických a tradičních svatebních menu. Obvykle se skládá z kuřecího masa nebo ryb.

A co dezert?

Tiramisu, cannoli, gelato a další tradiční italské dezerty jsou vrcholem a skvělým zakončením svatební tabule. Zapomenout se samozřejmě nesmí na svatební dort, který je klasikou nejen tady u nás, ale i jinde ve světě.

Zdroj: wedboard.com, savorycuisines.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz