Říká se, že snídaně je základ dne. Druhým významným jídlem dne je oběd a málokdo vynechává večeři. Jenomže spousta lidí zapomíná na to, že je důležité si mezi hlavními jídly dát také menší svačinu. Tu často vynecháváme a výrazně tím ubližujeme našemu zdraví.
Podle webu Healthline si mnoho lidí spojí svačinu s něčím nezdravým. Spousta z nás má pocit, že tři jídla denně jsou dostatek a jíst něco navíc by vedlo jen k nabírání na váze.
Navíc obvykle vnímáme svačinu jako nějakou pochutinu, která je kalorická a tělu ubližuje. Často jde například o nějaké sušenky, kousek dortu, chipsy a podobně. Svačit se dá ale i zdravě, a odborníci to dokonce doporučují.
Proč svačiny nevynechávat?
Svačiny jsou při zdravém životním stylu velmi důležité. Menší jídla mezi snídaní a obědem a později také mezi obědem a večeří pomáhají tělu udržet energii, vysvětluje Canada’s Food Guide.
Hladovění je nezdravé a svačiny také pomáhají zahnat pocit nenasyceného žaludku mezi hlavními jídly. Jsou navíc velmi prospěšné i pro děti, protože ty mají menší žaludky, snědí toho na hlavní jídlo méně, potřebují ale živin daleko víc, doplňuje MedlinePlus.
Samozřejmě je třeba vybírat svačiny s rozmyslem, vsadit na zdravá jídla a vyhnout se také některým zlozvykům, které lidé při jejich konzumaci mají. Svačina je jídlo jako každé jiné, měli bychom ho tak jíst v klidu u stolu, nikoli během sledování televize nebo při práci.
Co na zdravou svačinu?
Velká část lidí si spojuje svačinu s něčím nezdravým. Ve skutečnosti je ale celá řada pokrmů, které jsou naopak pro tělo velmi prospěšné. Dejte si mezi jídly ovoce, zeleninu, bílý jogurt nebo třeba proteinovou tyčinku, radí School of Public Health.
Nezapomínejte na svačiny ani ve škole nebo v práci. Připravit si je můžete i den předem, sbalit si jablko nebo banán vám zase tolik práce nezabere. Nebo si můžete namazat krajíček chleba s plátkovým sýrem či zabalit pytlík s mixem oříšků a různých semínek.
Všechna tato jídla jsou minimálně kalorická, tělu ale dodají energii, zaženou hlad, navíc si při jejich konzumaci zdravě odpočinete mezi prací. Svačit zdravě není zase takový problém, naučte se to i vy.
Zdroj: Healthline, MedlinePlus, Canada’s Food Guide, NIH, School of Public Health
Autor: Šárka Cvrkalová