Dnes asi v České republice neexistuje nikdo, kdo by alespoň jednou neslyšel o sushi. Toto tradiční jídlo z Dálného východu už si totiž našlo neodmyslitelně cestu i do tuzemských restaurací a domácností.
Pohled do historie suši
Mořské plody byly pro různé přímořské civilizace vždy základem obživy. Z této tradice pochází i sushi (český přepis suši), tedy dnes jeden z celosvětově nejznámějších pokrmů japonské kuchyně. První zmínky o tomto jídle pocházejí z období Nara, a to z roku 718 po Kr., ačkoli se podobné pokrmy jistě připravovaly daleko dříve. Suši tak, jak ho známe dnes, ovšem vzniklo až v 15. století, kdy došlo v Japonsku k rozkvětu kulinářského umění. Postupem času se toto jídlo rozšířilo i do mnoha dalších oblastí světa a dnes si „užívá“ globální popularity.
Kde sushi ochutnat?
Suši se skutečně stalo časem oblíbené po celém světě. Není tedy divu, že je tomu až drahně let, co se objevilo také v České republice. Ochutnat jej tedy můžete na mnoha místech. Ve své nabídce ho má řada „běžných“ restaurací, ale existují i specializované suši restaurace a bary. V centru Prahy lze kupříkladu navštívit Hanabi Sushi House, ale po celé ČR jich je možné navštívit desítky a desítky. Suroviny pro přípravu suši si ovšem můžete pořídit také domů a prodávají se dokonce i celé sety, které obsahují veškeré ingredience, jež jsou potřeba.
Co je vůbec suši a jaké existují druhy?
Ačkoli má většina lidí suši spojeno především se syrovou rybou, ta ve skutečnosti základ tohoto pokrmu nepředstavuje. Jedná se totiž zejména o vařenou rýži se sladkokyselou omáčkou sushinoko, což je směs rýžového octy, (třtinového) cukru a soli. Jaké druhy suši ale patří mezi nejznámější?
- Maki sushi. Rýže zabalená s rybou či zeleninou v řase nori. Rolky se krájí na malá kolečka.
- Nigiri sushi. Váleček rýže, jenž je potřený wasabi (japonský křen) a položený je na něm plátek ryby či zeleniny.
- Temaki sushi. Opět řasa nori, tentokrát zabalená do kornoutu a naplněný rýží, rybou či zeleninou.
Sushi z hlediska zdraví
Suši lze obecně považovat za zdravé jídlo. Rýže obsahuje poměrně kvalitní sacharidy, syrové rybí maso je zdrojem omega-3 mastných kyselin a dalších účinných látek. Mořské řasy jsou navíc jedna z nejzdravějších zelenin vůbec a mezi kvalitní suroviny patří i wasabi. Musíme ovšem upozornit, že bílá rýže je silně zakyselující, některé druhy suši se připravují (nezdravým) smažením a v syrových rybách se mohou vyskytovat bakterie. Záleží přitom také na čerstvosti. Přesto sushi patří ke zdravějším pokrmům, což např. vynikne v porovnání s fastfoodovými řetězci.
Zajímavosti o suši
- Že není suši nutně spojeno s rybami, říká už jeho název. Ten lze totiž do češtiny přeložit jako „kyselá rýže“ (někdy bývá uváděno také spojení „kyselá chuť“).
- Japonská lahůdka, které je hodně podobná suši, se nazývá sašimi. Jedná se o na plátky nakrájené maso syrových ryb či jiných mořských plodů, jež je podáváno s omáčkou na namáčení.
- Jaká ryba se asi nejčastěji používá pro přípravu suši (a sašimi)? Jde o tuňáka žlutoploutvého, který představuje nedílnou součást japonské kuchyně.
- Pro přípravu sushi se používají i další mořské plody. Nejčastěji se jedná o krevety, chobotnice, sépie nebo kaviár (rybí jikry).
- Kromě masných produktů nacházejí při přípravě suši uplatnění rovněž mořské řasy a další zelenina, ale také avokádo či houby. Existují totiž i vegetariánské (veganské) varianty.