Nejvíce vitamínů mají rajčata, když jsou čerstvá. Mnohdy je ale jejich úroda taková, že je člověk nestíhá zpracovat. Potom se s nimi dá nakládat různě, jedním z možných způsobů je také jejich sušení. A my pro vás máme nejen informace o tom, jak si taková sušená rajčata doma připravit.
Podle webu Akční ceny patří k nejčastějším metodám sušení rajčat na slunci. To se ale hodí jen v suchých oblastech s intenzivním slunečním svitem. Obvykle jde o sušená rajčata ze zahraničí, která můžete koupit v obchodech.
Kupovaná sušená rajčata
Na co si dát pozor v případě, že sušená rajčata kupujete v obchodě? Pokud vyhledáváte ta v oleji, hledejte ty sklenice, kde je podíl pevné složky minimálně 80 %. U některých výrobků se totiž podle dTestu prý stává, že mají pevné složky pouze 40 %.
Ideální jsou rajčata z jižní Itálie, kde se k jejich nakládání používá olej olivový. V mnoha jiných zemích je nahrazován například klasickým slunečnicovým, který ale není tak cenný ani zdravotně, ani chuťově.
Domácí sušená rajčata
Chcete si připravit sušená rajčata i doma a mít je tak vždy po ruce? Není to žádný problém. Budete potřebovat jen kilogram rajčat, 10 stroužků česneku, sušenou bazalku, olivový olej a sůl.
Masitá rajčata nakrájejte na kolečka a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Každé rajče vydatně osolte a posypte bazalkou. V troubě je sušte na 180 °C zhruba 30 minut.
Potom snižte teplotu na 140 °C a opět je sušte 30 minut. Na posledních 30 minut pak snižte teplotu na 100 °C. Usušená rajčata nechte vychladnout.
Potom je dejte do předem připravených sklenic společně s česnekem, zalijte olivovým olejem a máte hotovo. V uzavřené sklenici je uchovávejte ideálně v chladnějším prostředí nebo v lednici.
Zdroj: Akční ceny, Gusto Academy, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová