Mnoho lidí si plete pojmy šunkový salám a šunka. Ve skutečnosti jde o dvě různé potraviny, které se od sebe výrazně liší. Chcete v obchodě vždy poznat kvalitní šunku? Poradíme vám, jakým způsobem ji vybrat.
Nejprve je třeba si určit rozdíl mezi šunkou a šunkovým salámem. „Šunkový salám má více kořeněnou chuť, protože se při jeho výrobě používá černý pepř, muškátový oříšek a česnek,“ vysvětluje odborník serveru Je to maso.
Salám obecně se jinak obvykle vyrábí z mletého masa spojeného s kořením, zatímco šunka se dělá z celé kýty. Šunkový salám je také z kýty, mletým masem je ale doplněn.
Jak poznat kvalitní šunku?
Šunka by vždy měla obsahovat minimálně 90 % masa. To je hlavní rozdíl mezi ní a uzeninami, vysvětluje web Proti šedi. Produkty se rozdělují do tří kategorií.
Šunka nejvyšší jakosti musí být vždy z celého svalu a musí obsahovat minimálně 16 % svalové bílkoviny. Výběrová šunka je také celosvalová, obsahuje ale už pouze 13 % svalové bílkoviny.
Standardní šunka obsahuje minimálně 10 % svalové bílkoviny, mohou v ní být navíc barviva, škrob a různé živočišné bílkoviny, které dvě výše zmíněné šunky obsahovat nesmí.
Nenechte se zmást cenou
Někteří lidé koupí raději méně kvalitní šunku, protože stojí méně peněz. Ve skutečnosti ale při přepočítání na obsah masa neušetříte, vysvětluje Mgr. Pavlína Podloučková pro Olomoucký deník.
„Pokud přepočítáte šunky na obsah masa, ty nekvalitní bývají několikanásobně dražší v porovnání s výrobky kvalitními. Jestli na výrobcích nenajdete hodnoty pro obsah například tuků, masa, či soli, výrobek nedoporučuji kupovat,“ radí.
Zdroj: Je to maso, Český rozhlas Radiožurnál, Proti šedi, Olomoucký deník
Autor: Šárka Cvrkalová