Jedním z hitů socialistického režimu byla šunková pěna. Tehdy nesměla chybět na žádném večírku, nejčastěji se mazala na jednohubky, chlebíčky, nebo se s ní plnila vejce.
Mohlo by se zdát, že téhle retro dobrotě dávno odzvonilo, není to však pravda. Na šunkové pěně, která dříve bývala vyhlášenou klasikou, si totiž dokážeme pochutnat i dnes. Navíc si ji můžeme připravit tak, aby se nám po ní dělaly boule až za ušima.
Pomazánka z kvalitní šunky
Základem šunkové pěny, která je hitem studeného občerstvení, je kvalitní šunka. Podle webu Top Recepty je důležité, aby měla šunka vysoký podíl masa.
Záleží i na správné přípravě. Jedině tak bude výsledná pomazánka krásně nadýchaná a bude mít onu typickou pěnovou konzistenci.
Šunková pěna podomácku
Pokud pamatujete socialistický režim, jistě si vybavíte i dokonalou chuť jemné šunkové pěny. Kdo ji jednou ochutnal, ten jí podruhé nedokázal odolat.
Připravit si šunkovou pěnu přitom podle webu Letem gastro světem není nijak zvlášť složité a každý z vás to doma jistě hravě zvládne. Na přípravu potřebujete: 200 g šunky, jednu kostku taveného sýra, 125 g másla a jedno malé balení smetany ke šlehání s obsahem tuku alespoň 31 %.
Nejdříve si šunku pokrájejte na menší kousky. Ty poté vložte do mixéru a pořádně je rozmixujte. Budete-li šunku mixovat tyčovým mixérem, můžete k ní hned přidat smetanu. Mixujte do co nejjemnější struktury. Vedle vyšlehejte máslo společně s taveným sýrem a poté vše smíchejte dohromady. Pěnu pak nechte vychladit v lednici.
Odlehčená šunková pěna
Na šunkové pěně je skvělé nejen to, že si ji můžete namazat na cokoli, od veky přes chleba až po rohlík, ale i to, že se dá připravit na vícero způsobů. Inspiraci na odlehčenou verzi šunkové pěny přináší web Blogerky. Na přípravu fit verze si připravte: 350 g kvalitní vysokoprocentní kuřecí šunky, 125 g nízkotučného tvarohu, 150 g krémového sýru light, 10 g krenexu a 50 g 8% zakysané smetany.
Jako v předchozím případě šunku pokrájejte na menší kousky, poté ji rozmixujte. Přidejte do mixéru tvaroh společně s krenexem a krémovým sýrem. Vše rozmixujte do jemné textury. Na závěr přidejte zakysanou smetanu podle toho, jaké konzistence chcete dosáhnout. Dochuťte solí, bude-li to potřeba, a před podáváním nechte vychladit v lednici.
Zdroj: toprecepty.cz, letemgastrosvetem.cz, blogerky.cz, klasicke-recepty.cz
Autor: Natálie Kabourková