Máte rádi sýr? Pokud ano, pak by náš dnešní článek mohl pozlobit vaše chuťové buňky. Jistě víte, že existuje hned několik druhů sýrů, které se liší nejen chutí nebo vůní, ale také tvarem či způsobem výroby.
Zatímco nad výrobou některých druhů sýra se prakticky nepozastavíme, protože na tom není nic zajímavého nebo zvláštního, u některých už je proces výroby složitější a stojí za povšimnutí. A pak jsou také sýry, které vznikají tak neobyčejně, že to dokáže překvapit.
Slyšeli jste o sýru Su Callu Sardu?
Pokud patříte mezi skutečné milovníky sýrů a za svůj život už jste jich ochutnali více, pak jste možná slyšeli o sýru zvaném Su Callu Sardu.
Neslyšeli a nevíte, o čem je řeč? To vůbec nevadí. Ze začátku zmíníme, že jde o sardinský sýr, který se vyrábí z kozího mléka.
Do této chvíle nic zvláštního, viďte? Kozí sýr si dokáže najít své příznivce, ačkoli je pravda, že je svojí chutí i vůní poměrně výrazný. A ne každému to musí být příjemné.
Jenže sýr známý jako Su Callu Sardu skrývá jedno neobyčejné tajemství. Týká se právě způsobu, kterým se vyrábí.
Jak se vyrábí Su Callu Sardu?
Výroba tohoto sýra je opravdu jedinečná. A není žádným tajemstvím, že slabým povahám nemusí už jen pouhá představa tohoto procesu udělat zrovna dobře.
Vyrábí se tak, že se vezme žaludek kůzlátka, který se pak na jednom konci sváže provazem a nechá se zrát s veškerým obsahem mateřského mléka uvnitř.
„Sýr pak zraje dva až čtyři měsíce,“ dodává thedrinksbusiness.com. Jak jste asi pochopili, k výrobě jsou používány žaludky opravdu malých kůzlátek.
Jedná se o kůzlátka, která nejsou starší tří měsíců. Nesmí začít žrát trávu a jejich žaludek musí být plný pouze mléka od matky.
Farmáři sýr často zabalený do síťky, aby se k němu nedostaly mouchy, pověsí ke stropu v chladné tmavé místnosti. Tam několik týdnů odpočívá a zraje.
Specialita na Sardinii
„Sýr Su Callu Sardu je na Sardinii vyhlášenou pochoutkou,“ píše roadsandkingdoms.com. Pro jeho opravdu netradiční způsob výroby ho ale smí vyrábět jen hrstka firem.
Jakmile sýr uzraje, konzumuje se nakrájený na chlebu a to včetně žaludku. Někde se můžete setkat s tím, že se sýr společně s žaludkem před podáváním osmaží na sádle.
Sýr je známý svojí krémovou konzistencí a také lehce štiplavou chutí. Troufli byste si takový sýr ochutnat?
Zdroj: thedrinksbusiness.com, roadsandkingdoms.com
Autor: Karolína Nezbedová