Stoleté vejce: Čínský pokrm nakládaný ve vápně připravíte snadno i u nás

Zdroj: Pexels

Nejčastěji je tento pokrm známý jako stoleté vejce. Někdy se mu ale říká také vejce tisícileté nebo také jednoduše pidan. Jedná se o čínskou delikatesu, která vás nicméně na první pohled nejspíš odradí svým vzhledem i zápachem.

Říká se mu vejce stoleté, ve skutečnosti jde nicméně o vajíčko staré jen několik týdnů. Jde o vejce, které prošla procesem fermentace trvajícím několik týdnů až měsíců. Ačkoli to nezní příliš lákavě, v Číně jde o oblíbený pokrm, který nechybí v žádné restauraci, píše Master Class.

Připravuje se už po staletí

Stoleté vejce se v posledních letech stává v Číně čím dál oblíbenějším jídlem a rozšiřuje se také do dalších zemí, dokonce i na jiné kontinenty. Ve skutečnosti jde ale o pokrm, který se připravoval už ve 14. století, uvádí Food Republic.

Podle legendy tehdy přišel s nápadem na nakládání vajíček farmář, který doma objevil zapomenuté vejce naložené ve vápenatém roztoku. Jelikož byl chudý, rozhodl se ho zpracovat a připravit své rodině. Kupodivu všem chutnalo a on tak začal hledat způsoby, jak vejce nakládat, aby déle vydržela.

Po naložení vajíčka dojde u pokrmu k mnoha změnám. Barva bílku se změní na tmavě hnědou až černou a získá želatinovou konzistenci. Žloutek získá krémovou texturu. Vejce také získá zápach zkaženého sýru, píše Disgusting Food Museum.

Jak připravit vejce doma?

Veškeré výše zmíněné informace možná nezní lákavě, přesto je ale jídlo vynikající pochoutkou. Pokud byste se o tom chtěli přesvědčit na vlastní chuťové pohárky, můžete si jednoduše pokrm vyzkoušet připravit doma.

Bude potřebovat kachní nebo slepičí vejce, vodu, hydroxid sodný, sůl, černý čaj, dřevěný popel a nehašené vápno.

Smíchejte vodu, hydroxid sodný, sůl, čaj, popel a vápno do pasty. Obalte každé vejce touto směsí. Zabalte vejce do rýžové slámy nebo bavlněné látky, vložte je do vzduchotěsné nádoby a nechte fermentovat 5-6 týdnů. Po fermentaci vejce omyjte. Potom stačí je jen oloupat a servírovat.

Zdroj: Food Republic, Disgusting Food Museum, Master Class, Go East

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz