Stella Zázvorková zářila na plátně i v kuchyni. Vyzkoušejte její lžícový švestkový koláč

Otakar Grusser / MAFRA / Profimedia

Stella Zázvorková nebyla jen vynikající herečkou, ale také skvělou kuchařkou. Svými pokrmy okouzlila nejednoho hereckého kolegu a kolegyně si za ní chodily pro rady a recepty. Okuste kulinářské umění Stelly Zázvorkové a upečte si její švestkový koláč.

Pověstná svými recepty

Stella Zázvorková byla mezi kolegy svými recepty proslulá. Na časté návštěvy nejen za herečkou, ale také za jejími pokrmy, chodili například Ján Roháč, Bohouš Záhorský či Vlastimil Brodský.  

Režisér Miloš Forman si prý zamiloval hereččiny šunkofleky a Miloš Kopecký, který nějakou dobu tvořil se Stellou Zázvorkovou manželský pár, měl nejraději omáčky.

Lžícový švestkový koláč

Recepty, pro které si chodily i hereččiny kolegyně, byly vydávány v kuchařkách a jedním z nejpopulárnějších je velmi jednoduchý švestkový koláč, k jehož přípravě nebudete potřebovat váhy, postačí vám lžíce.

Na korpus si připravte:

  • 20 lžic polohrubé mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 20 lžic mléka
  • 10 lžic cukru krupice
  • ½ kostky másla
  • 1 vejce

Na náplň a drobenku budete potřebovat:

  • 1000 g švestek
  • 140 g polohrubé mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g másla

K mouce smíchané s kypřícím práškem přilijte mléko a přidejte cukr, změklé máslo a vejce. Suroviny dobře promíchejte, aby vám vzniklo hladké těsto, to rozetřete na plech vyložený pečícím papírem.

Nyní přijdou na řadu švestky, které omyjte, rozpulte, odstraňte pecky a rovnoměrně je poskládejte na těsto. Švestky posypte drobenkou, kterou si připravte z mouky, másla a cukru. Koláč pečte při 180 °C do zezlátnutí, zhruba 30 minut.

Zdroj: iReceptář, Magazín Recepty

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz