Šťáva z brambor je zdrojem draslíku, vápníku i železa. Má také hodně vitamínu C

Zdroj: Pixabay

Brambory se dají připravit na nespočet způsobů. Málokdo si ale uvědomuje, že se z nich dá také vymačkat šťáva, která je vynikajícím nápojem plným vitamínů a minerálů. Zkoušeli jste to někdy?

Brambory samy o sobě jsou v základu zdravé, píše Tua Saúde. Pokud je tedy nepřipravujete příliš kořeněné či smažené. Obvykle se jedná o přílohu, která má pro tělo plno přínosů. A u šťávy z této zeleniny platí to samé.

Bohatý zdroj vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro lidskou imunitu. Lidé si ho obvykle spojí s citronem a dalšími citrusovými plody. Věděli jste ale, že bramborové šťáva má ve skutečnosti vitamínu C více než 100 % doporučené denní dávky?

Tento vitamín pomáhá našemu tělu mimo jiné vstřebávat železo, je také nápomocný při tvorbě kolagenu v kostech i chrupavkách. Dále má antioxidační účinky, urychluje proces hojení ran a může pomoci snižovat riziko srdečních onemocnění, doplňuje MedlinePlus.

Doplní mnoho minerálů

Kromě vitamínu C má šťáva z brambor vysoký obsah celé řady minerálů. Draslík pomáhá regulovat tělesné tekutiny a zároveň je nápomocný pro správnou funkci našich svalů, uvádí Healthdirect.

Vápník je látka potřebná pro zdravý vývoj kostí, kloubů, ale také pro silné a zdravé zuby. Železo potom pomáhá proti únavě a má pozitivní vliv na červené krvinky. Jeden šálek bramborové šťávy dodá tělu cca 14 % doporučeného denního příjmu železa, uvádí Woman’s World.

Jak šťávu připravit?

Bramborovou šťávu připravíte velmi snadno. Syrové brambory stačí nastrouhat, a potom z nich jednoduše škrobovou vodu vymačkat. Ideální je přecedit ji přes plátno nebo jemné sítko.

Potom ji nechte ještě několik minut odstát, aby se škrob usadil na dně. Následně už ji stačí jen nalít do skleničky a vychutnat si nápoj bohatý na vitamíny a minerály.

Zdroj: Poison, Woman’s World, Tua Saúde, Team Clean, NIH, MedlinePlus, Healthdirect

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz