Starý chléb nevyhazujte. Hodí se nejen na vynikající strouhanku

Zdroj: Pixabay

Mnohokrát se vám jistě stalo, že jste si koupili pečiva více, než jste dokázali spotřebovat. Pokud ho včas nedáte do mrazáku, obvykle ztvrdne a vy ho potom vyhodíte. Víte ale, že staré pečivo má celou řadu využití?

Pokud je pečivo jenom trochu tvrdé, můžete ho namočit do vody a dát rozpéct do trouby. Ve většině případů změkne a stále si na něm budete moci pochutnat. Pokud máte pečivo, které je podle vás už opravdu vhodné pouze na vyhození, zkuste některou z následujících rad.

Domácí strouhanka

Vytvoření strouhanky ze starého pečiva je pravděpodobně to první, co každého napadne. Nasušte staré pečivo v troubě a poté ho rozemelte. Získáte tak kvalitní domácí strouhanku, kterou můžete použít na obalování řízků nebo do nádivek.

Chlebová polévka

Jedná se o tradiční recept našich babiček, který si můžete doma snadno připravit i vy. Nakrájejte jednoduše staré pečivo na kostky, osmažte ho na másle a zalijte vývarem. Pak už stačí jen polévku dochutit česnekem a majoránkou.

Žemlovka

Ze starého chleba velmi snadno připravíte také žemlovku. Stačí pečivo na několik minut namočit do mléka či smetany a potom ho použít jako základ v receptu. Díky tomu z chleba, který byste jinak vyhodili, získáte plnohodnotný sytý pokrm, píše iReceptář.

Krutony do polévky

Krutony by měly křupat. To, že je pečivo tvrdé, vám tak nevadí. Pokrájejte ho na menší kousky, smíchejte s olejem a kořením podle vlastního výběru a potom ho opečte na pánvi či v horkovzdušné troubě. Podávejte krutony ihned po přípravě.

Pečivo pro zvířata

V neposlední řadě, pokud žádný z výše zmíněných způsobů zpracování pečiva nevyužijete, chléb ani staré žemle nevyhazujte. Pokud nejsou plesnivé a jejich jediným problémem je to, že ztvrdly, hodí se jako krmivo pro zvířata.

Pokud vy sami doma nemáte nic, čemu byste mohli tvrdé pečivo dát, možná vaši kamarádi chovají ovce či kozy. Anebo můžete pečivo nasušit a odvézt třeba do nějaké obory, kde ho rozhodně zvířata ocení.

Zdroj: Recepty, Prima Fresh, iReceptář, Apetit, Vaření

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz