Určitě i vám už doma někdy zbyl kousek starého chleba. Většina z nás ho vezme a vyhodí do koše. Kdo má třeba králíky, ten chleba usuší a dopřeje ušákům křupavou svačinku. Nejčastěji ale starý chleba končí v odpadcích.
Možná to tak děláte i vy. My vám ale dáme hned několik tipů, jak můžete chléb staršího data skvěle využít. Obejdete se beze zbytků a ještě si pochutnáte.
Do salátu s ním
Možná už se vám nechce namazat na krajíc chleba máslo či pomazánku, protože už má něco za sebou. Třeba je dokonce tvrdší, než je vám příjemné.
V tom případě se skvěle hodí do salátu. Nakrájejte chleba na kostičky (nechcete-li ho krájet, můžete ho jen natrhat na menší kousky), ty poté opražte na troše oleje a přidejte do salátu k dalším surovinám, které vám chutnají.
Chlebová strouhanka?
Můžete ji přidat například na zapečení rybího filé. Chlebovou strouhanku promíchejte s kapkou olivového oleje, můžete přidat o oblíbené koření. Následně směs nasypte na rybu a nechte ještě pár minut zapéct. Je to dobrota.
Toust na francouzský způsob
Web bbcgoodfood.com radí udělat ze staršího chleba strouhanku. Strouhanka ze starých rohlíků je klasika, ale zkoušeli jste někdy chlebovou strouhanku?
Tousty skládající se z šunky, sýra a kečupu (případně třeba rajčat nebo vařených vajec) zná asi každý. Ale co francouzské tousty?
I ty můžete připravit ze starého chleba. Krajíc namažete čokoládovou pomazánkou, přidáte třeba banány a přiklopíte druhým krajícem. Dáte zapéct do kontaktního grilu a máte mňamku, na které si pochutnají děti i dospělí.
Křupavé krutony
Jedním ze způsobů, jak zbytečně neplýtvat a využít starší chleba, je připravit z něho křupavé krutony. Podle webu bonappetit.com jsou skvělou přísadou nejen do česnekové polévky.
Stačí chleba nakrájet na kostičky a opražit je na kapce oleje. Přidat je lze do jakékoli krémové polévky, výborné jsou třeba ve špenátové.
Je libo bruschettu?
Základem bruschetty je křupavý, lehce opečený chleba. Máte-li doma kousek staršího, nevyhazujte ho a připravte sobě nebo celé rodině takovou dobrotu, po které budete mít boule za ušima.
Nejdříve opečte krajíce chleba a poté na ně položte to, co máte nejraději. Můžete tak snadno zužitkovat další zbytky z lednice – salám, sýr, rajčata, nějakou pomazánku. Záleží jen na vás.
Poté ozdobené chleby vložte na pár minut do lednice. Když je bohatě posypete sýrem a necháte ho rozpustit, budete se mlsně olizovat už jen při pohledu do trouby.
Zdroj: bbcgoodfood.com, bonappetit.com
Autor: Karolína Nezbedová