Recept na staročeský kuthan mě naučila moje babička. Kde se v naší rodině vzal, netuším, vím ale, že je už hodně starý. I tak jde stále o jednoduché jídlo, které zasytí celou rodinu.
Kuthan je pokrm, který kombinuje vepřové a hovězí maso, klobásky, slaninu a další ingredience. To vše je spolu upečeno v jednom jediném pekáči. Pokrm se pak dá podávat s houskovým knedlíkem, někdy si ho ale k večeři dáváme i s chlebem.
Čím víc druhů masa, tím lepší kuthan
Na přípravu jídla budete potřebovat půl kilogramu hovězího masa, půl kilogramu vepřového masa, 200 gramů anglické slaniny a nějaké klobásky. Já používám vždy minimálně tři druhy, jeden z nich pak lehce pikantní.
Je ale na vás, jak moc chcete mít jídlo nakombinované a zda ho chcete ostré, nebo použijete pouze maso jemné. Kromě masa si připravte dále 200 gramů kremžské hořčice, 1 cibuli, 2 kelímky 12% smetany, pepř, mletou papriku, sůl a vodu nebo vývar.
Smetanová omáčka s masem
Maso nejprve omyjte, osušte a potom nakrájejte na kostičky. Stejně postupujte i u slaniny. Klobásy nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka podle vlastního uvážení. Vše smíchejte, osolte a opepřete, přidejte papriku.
Poté do masa dejte hořčici, důkladně vše promíchejte a nechte minimálně 2 hodiny v lednici odležet. Připravené maso i s marinádou podlijte vodou či vývarem. Já používám raději vývar kvůli chuti.
V troubě vyhřáté na 200 °C pak maso pečte asi 90 minut, aby změklo vepřové i hovězí. Potom přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a pečte ji s masem ještě tak půl hodinky.
Závěrem už jenom stačí podlít masovou směs smetanou a nechat ji ještě chvíli v troubě. Podle chuti pak jídlo ještě můžete dochutit solí, pepřem nebo sušeným česnekem. Pak už zbývá jen ho naservírovat na talíř a vychutnat si ho s knedlíkem nebo jen tak s pečivem.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová