Jako couračka je někdy chápána omáčka z mléka, smetany a zelí. Mnohem častěji ale lidé takto nazývají polévku, která se může podávat z vydlabaného chleba. Za starých časů se prý podávala především v zimě, a někde se dokonce jedla i na Vánoce.
Podle serveru Maková panenka se couračka jako polévka podává obvykle takzvaně jako přesnídávková, tedy hustá a sytá polévka, po které se už nejí druhý chod. Na dobrou couračku potřebujete především kvalitní zelí, od kterého se pak chuť pokrmu odvíjí.
Pokud máte rádi polévky a obzvlášť milujete kyselejší pokrmy, rozhodně byste si měli couračku připravit i doma. Toto staročeské jídlo vás v myšlenkách možná přenese do minulosti a vy si vyzkoušíte, jak kdysi jedli naši předci.
Staročeská couračka
Na přípravu couračky budete podle serveru Maminčiny recepty potřebovat 200 gramů kysaného zelí, 400 mililitrů mléka, 200 mililitrů smetany, 200 gramů brambor, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, sůl a kmín.
Recept z webu České televize doplňuje ještě klobásu, je ale jen na vás, zda si uděláte jídlo masité nebo bezmasé. Dále si pak připravte kulatý chléb, který vydlabete a budete v něm polévku podávat hostům.
Zelí si pokrájejte na menší kousky. Kdo nemá příliš rád kyselé, může ho ještě předtím propláchnout vodou. Brambory povařte ve vodě doměkka společně s kmínem. V druhém hrnci mezitím povařte zelí.
V zimě zahřeje
Zatímco se brambory i zelí budou vařit, v mléce si rozkvedlejte trochu mouky. Tu pak k zelí přilijte, abyste ho zahustili. Pak zelí ještě chvíli povařte, aby se ztratila moučná chuť. Do polévky přidejte uvařené brambory, a to i s vodou, ve které se vařily.
Vše promíchejte, nechte přejít varem. Pokud chcete dát do polévky maso, teď je ta správná chvíle na přidání opečené klobásky nebo kousku uzeného. Není ale nutností cokoli přidávat, i takto je polévka vynikající.
Polévku podávejte ve vydlabaném chlebu a můžete k ní krajíc z něj rovnou přikusovat. Couračka je ideální pochoutkou pro zimní dny, kdy vás nejen zahřeje, ale také vám zelí v ní dodá do těla dostatek vitamínů na podporu imunity.
Zdroj: Maková panenka, Maminčiny recepty, Česká televize
Autor: Šárka Cvrkalová