Srdce: Podle vědců mu v určitém množství prospívá i červené víno

Zdroj: Shutterstock

Při pohledu na červené víno vás možná napadne, že až podezřele připomíná důležitou tělní tekutinu, samotnou krev. Krev a víno jsou si však podobné více než jen vzhledem. Červené víno může pomoci předcházet některým krevním problémům.

Vztah vína a zdraví

Alkohol a některé látky obsažené v červeném víně zvané antioxidanty mohou pomáhat předcházet ischemické chorobě srdeční, která vede k infarktu. Případné souvislosti mezi červeným vínem a menším počtem infarktů ovšem nejsou zcela jasné.

Zdravotníci nedoporučují začít pít alkohol kvůli prospěšnosti pro srdce, zejména pokud se v rodině vyskytla porucha způsobená užíváním alkoholu. Příliš mnoho alkoholu může mít na organismus spoustu škodlivých účinků.

Pokud si však již dopřáváte sklenku červeného vína k večernímu jídlu, může jeho umírněné pití zlepšit zdraví vašeho srdce i střev.

Vliv na střevní mikroflóru

Studie Victorie Nash uvádí, že polyfenoly z červeného vína a hroznů mohou zlepšit střevní mikroflóru a přispět tak ke zdravým střevům.

Podle výzkumu laboratoře ve španělském městě Málaga mohou sloučeniny červeného vína působit také jako prebiotika, což jsou sloučeniny, které podporují zdravé střevní bakterie.

Zázračný resveratrol?

Antioxidanty v červeném víně zvané polyfenoly mohou pomáhat chránit výstelku cév v srdci. Jednou z pro zdraví prospěšných látek je resveratrol.

Resveratrol v červeném víně pochází ze slupek hroznů používaných k výrobě vína. Protože červené víno kvasí se slupkami hroznů déle než bílé víno, obsahuje červené víno více resveratrolu.

Prostá konzumace hroznů nebo pití hroznové šťávy může být způsobem, jak získat resveratrol bez pití alkoholu. Červené a fialové hroznové šťávy mohou mít některé stejné zdraví prospěšné účinky na srdce jako červené víno.

Resveratrol může pomáhat předcházet poškození cév, snižovat hladinu LDL – „špatného“ cholesterolu a bránit vzniku krevních sraženin.

Kde je pravda?

Studie o resveratrolu se však různí. Některé výzkumy (například práce Luigi Castaldo a kol.) ukazují, že resveratrol by mohl být spojen s nižším rizikem zánětu a srážlivosti krve, což může snížit riziko srdečních onemocnění.

Jiné studie (například výzkum Sohaib Haseeb a kol.) však upozorňují na to, že roli mohou hrát jiné faktory. Například lidé, kteří pijí červené víno s mírou, mohou také dodržovat zdravější životní styl nebo jíst převážně středomořskou stravu.

Pokud již pijete červené víno, pijte ho s mírou. Pro ženy všech věkových kategorií je to maximálně jedna sklenka denně, stejně tak pro muže starší 65 let.

Až dvě sklenky vína denně pak mohou vypít muži ve věku 65 let a mladší. Limit pro muže je vyšší, protože muži obecně váží více než ženy a mají více enzymu, který metabolizuje alkohol.

Zdroj: forkly.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, Luigi Castaldo, Red Wine Consumption and Cardiovascular Health, 2019, Sohaib Haseeb, Wine and Cardiovascular Health A Comprehensive Review, 2017, Victoria Nash, The effects of grape and red wine polyphenols on gut microbiota – A systematic review, 2018, María Isabel Queipo-Ortuño, Influence of red wine polyphenols and ethanol on the gut microbiota ecology and biochemical biomarkers, 2012
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz