Jako dítě jsem si k mnoha jídlům ze školní jídelny vytvořila pořádnou nechuť. Srbské rizoto bylo jedním z mála jídel, na kterých jsem si dokázala pochutnat. Pak jsem se ho naučila připravovat i sama doma a zjistila jsem, že se jedná o poměrně zdravý a chutný pokrm, který si oblíbí celá rodina.
Od klasického italského rizota se liší už na první pohled. Má totiž oranžovou barvu, která je způsobena rajským protlakem. Kromě toho v něm také neobjevíte kousky kuřecího masa, jelikož základem je maso mleté.
Ačkoli většinu pokrmů, které mají co do činění se školní jídelnou, bychom v dospělosti raději zapomněli a nikdy se k nim nevraceli, srbské rizoto mile překvapí. Připravit si ho doma tak, abyste si na něm pochutnali s celou rodinou, můžete i vy.
Jen pár surovin a půlhodinka času
Jedná se o jeden z nejjednodušších receptů, takže na jeho přípravu rozhodně nemusíte být profesionálními kuchaři. Postačí vám na něj jen pár základních surovin a ani časově se nejedná o nic náročného.
Potřebovat budete 240 gramů rýže, olej, 2 cibule a 2 mrkve, zhruba půl kila mletého vepřového nebo hovězího masa, sladkou papriku, 140 gramů rajčatového protlaku, konzervovaný hrášek, nakládanou červenou papriku, sůl a pepř a strouhaný sýr (ideálně eidam) na ozdobu.
Cibuli nakrájejte najemno a mrkev na menší kostičky. Obojí pak zhruba 10 minut restujte na oleji. Následně přidejte mleté maso. Jakmile bude maso zatažené a rozdělí se na kousíčky, přidejte rajčatový protlak.
Celou směs dochuťte sladkou paprikou, mírně podlijte vodou a nechte maso dusit. Mezitím si uvařte rýži. Jakmile ve směsi změkne mrkev, přidejte nakládanou papriku a hrášek a vše spolu povařte.
Aby bylo rizoto krémové, můžete jak z hrášku, tak i z papriky do směsi odlít trochu láku. Nakonec vše stáhněte z plamene, přidejte rýži a směs pořádně promíchejte. Vznikne vám krémové červené rizoto, které si pamatujete ze školy.
Srbské rizoto se obvykle podává s kyselou okurkou, červenou řepou a posypané strouhaným sýrem. Někdo k němu má rád i nakládané cibulky nebo kyselé houby. Fantazii se meze nekladou.
Zdroj: autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová