Srbská pljeskavica není obyčejná masová placka. Kde se vzala a co je vlastně zač?

Zdroj: Shutterstock

Znáte srbskou pljeskavicu? Pro někoho je to naprosto neznámý pokrm, pro jiného dobrota, na které si čas od času dokáže skvěle pochutnat. I když na první pohled tohle jídlo vypadá obyčejně, obyčejné rozhodně není.

Někdo by namítl, že jde o placku z masa. Jen tak obyčejná masová placka to není. Odkud pochází srbská pljeskavica a co je tedy zač?

Kde se vzala?

Možná vás samotný název srbská pljeskavica nabádá k myšlence, že domovem tohoto pokrmu je Srbsko. Není to ale tak úplně pravda.

Podle webu hr-eshop.cz je domovinou pljeskavici Bosna. Podle historie pokrm připravovaný z mletého masa na Balkán přinesli Turci.

Co je pljeskavica?

„Pljeskavica jsou srbské hamburgery populární na Balkáně. Název pro tyto masové placičky pochází z pljesak, což je slovo, které znamená ‚tleskat rukama‘, pohyb používaný k vytvoření těchto tenkých, velkých hamburgerů,“ vysvětluje web justapinch.com.

Pljeskavica se může připravovat z libovolné kombinace vepřového, jehněčího a hovězího masa. Podává se v housce podobně jako tolik oblíbený hamburger, někdo ale nedá dopustit na kombinaci s pita chlebem.

Připravte si srbskou pljeskavicu

Dostali jste chuť na tuhle dobrotu? Pokud se ji rozhodnete připravit doma, budete potřebovat tyto suroviny: 750 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 20 g soli, 5 g pepře, 2 feferonky, 3 stroužky česneku, 1 cibuli a strouhanku.

Začněte tím, že pomelete maso. Osolíte ho a opepříte podle chuti. Feferonky omyjete, pokrájíte je najemno. Cibuli s česnekem oloupete a nakrájíte najemno.

Všechny suroviny smícháte a přidáte několik lžic vody. Směs poté necháte několik minut odpočinout. Následně vytvarujete placky, které obalíte ve strouhance a opečete z obou stran na rozpáleném oleji.

Zdroj: hr-eshop.cz, justapinch.com, thespruceeats.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz