Srbská kuchyně je plná chutných, ale zároveň mastných a těžkých jídel

Vepřové maso je v srbské kuchyni velmi oblíbené (zdroj: Samphotostock.cz)

Srbská kuchyně je plná vynikajících pokrmů, z nichž některé jsou oblíbené i u nás. S českou kuchyní však má ještě něco společné – je plná mastných a těžkých jídel.

Historie srbské kuchyně

Srbsko je balkánskou zemí, typické jsou tu tedy pokrmy, které si můžete dát i v mnoha okolních státech. Vzhledem k historickým okolnostem měly na srbskou kuchyni vliv nejen balkánské státy, ale také slovanská, rakouská, maďarská nebo turecká kuchyně. Pokrmy jsou tedy poměrně rozmanité.

Typické pokrmy srbské kuchyně

V srbské kuchyni se často používají živočišné produkty. Hojně je využíváno např. vepřové maso, nicméně uplatnění nacházejí i další druhy masa. Navíc se v receptech mnohdy objevují sýry, vejce, ale také jogurty, které se to konzumují nejen k snídani, ale po celý den.

Srbové si rádi dávají polévky, ať už vývary anebo hustší varianty. Do druhé skupiny patří čorba, která je mnohými považována za srbské národní jídlo, ačkoli se připravuje v mnoha dalších zemích. Jedná se o hustou masovou polévku, která se připravuje se zeleninou.

Mezi hlavními jídly lze zmínit pljeskavicu, což je grilovaná kořeněná placka z mletého vepřového či jehněčího masa, která se podává s různými přílohami. V Srbsku se tradičně konzumuje rovněž čevapčiči, tedy dosti podobný pokrm. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že nejde o placku, ale šišku.

Z dalších pokrmů jmenujeme ražnici (kousky masa se zeleninou na špízu), roštijl (grilované maso) anebo burek (listové těsto s mletým masem, sýrem nebo špenátem). Zmínit musíme i sarmu, tedy závitky z mletého masa a rýže ve vinném či zelném listu, případně šopský salát.

Co se týče sladkých jídel, Srbové mají rádi lokum, velmi sladké kostky želé, které jsou obalené v cukru, případně slatko, což je zavařené ovoce. I v této zemi je navíc oblíbená baklava, tradiční pokrm z Asie, který tvoří tenké těsto, různé druhy ořechů a cukernatý sirup.

Na závěr se ještě v krátkosti zaměřme na oblíbené nápoje. Snad každý Srb miluje kávu, která je v této balkánské zemi velmi populární, přičemž se obvykle připravuje v džezvě. Za národní nápoj je ovšem považována rakije, což je pálenka z různých ingrediencí, opět vyráběná po celém Balkáně.

Srbská kuchyně z hlediska zdraví

Ačkoli se v Srbsku konzumují i saláty (kromě šopského např. zelný), podíváte-li se na výše zmíněné pokrmy, asi vám bude jasné, že srbská kuchyně rozhodně nepatří mezi nejzdravější na světě. Naopak jídla jsou často mastná a těžká, takže se v tomto ohledu dosti podobá české kuchyni.

Zajímavosti o srbské kuchyni

  • V Srbsku je sice oblíbené vepřové maso, to ovšem samozřejmě nepoužívá muslimská menšina. Vepřové se příliš nekonzumuje ani v sousední Bosně a Hercegovině, kde nadpoloviční většina obyvatel vyznává islám.
  • Některé pokrmy typické pro srbskou kuchyni zdomácněly také na našem území. Jedná se např. o čevapčiči nebo ražnici.
  • Oblíbeným pokrmem je rovněž chléb, který se připravuje z pšeničné, žitné a ječmenné mouky.
  • Rakije se může pálit z různých druhů ovoce, a to např. ze švestek, meruněk, malin, hrušek či kdoulí.
  • Jogurty můžete často nalézt na nápojovém lístku, neboť ty se zde obvykle popíjejí z malých kalíšků.
Přidat na Seznam.cz