Máte rádi cukety? Jablka? Mrkve? A zároveň občas zahřešíte něčím sladkým? Co takhle spojit všechno dohromady? Výsledkem bude vláčný a chutný chlebíček, který si určitě zamilujete.
Máte zahradu plnou cuket a nevíte, co s nimi? Kromě cuketové polévky, cuketového guláše nebo třeba cuketových karbanátků můžete zkusit tento cuketový chlebíček.
Mrkev a cuketa jsou vzájemně zaměnitelné, takže klidně můžete použít více mrkve než cukety (nebo naopak) či jednu z nich úplně vyřadit. Poleva ze smetanového sýru je jednoduchá, ale zároveň efektní. Dodá moučníku zvláštní vzhled a sladkost, ale když ji vynecháte, nic se nestane.
Recept na cuketovo-mrkvovo-jablečný chlebíček
Tento recept vychází z webu Mom on Timeout. Na těsto budete potřebovat 1 hrnek rozpuštěného másla, 2 hrnky krystalového cukru, 3 vejce, ¼ hrnku čerstvé pomerančové šťávy, 1 lžíci vanilkového extraktu, 3¼ hrnku hladké mouky, ½ lžičky soli, 2½ lžičky prášku do pečiva, ¾ lžičky jedlé sody, 1 lžičku skořice, špetku mletého hřebíčku, špetku mletého muškátového oříšku, 2 hrnky strouhané mrkve, 1 hrnek nastrouhané (a vymačkané) cukety, 1 hrnek oloupaného jablka nakrájeného na kostičky a ½ hrnku nasekaných pekanových (nebo vlašských) ořechů.
Pokud chcete chlebíček ozdobit polevou, připravte si ½ hrnku smetanového sýra, ¼ hrnku změklého másla, 2 až 3 hrnky moučkového cukru a 1 až 3 lžíce pomerančové šťávy.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte a vysypte moukou dvě formy přiměřené velikosti. Ve velké míse prošlehejte mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, hřebíček a muškátový oříšek. V samostatné velké míse vyšlehejte máslo a cukr. Přidejte vejce, pomerančovou šťávu a vanilku a šlehejte, dokud se nespojí.
Suché přísady vmíchejte do mokrých spolu s nastrouhanou mrkví, nastrouhanou cuketou, jablky a ořechy. Nalijte do připravených forem. Pečte dozlatova, 55 až 60 minut. Před přidáním polevy nechte zcela vychladnout.
Smetanový sýr a máslo smíchejte ručním mixérem. Přidejte 2 hrnky moučkového cukru a pokračujte v míchání. Do požadované konzistence přilévejte pomerančovou šťávu. Chlebíčky potřete polevou a máte hotovo.
Zdroje: Mom on Timeout, Ever After in the Woods, Prevention RD
Autor: Dominika Jandorová