Vegetariánské špenátové taštičky se obvykle dají koupit v samoobsluhách, jejich cena vás ale často možná odradí. Přitom si je můžete poměrně snadno a rychle připravit doma. Udělejte si radost a upečte si tuhle dobrotu i vy.
Nejlépe chutnají čerstvé, vydrží ale i několik dní. Jsou skvělé na snídani či na svačinu, můžete je zabalit dětem do školy, nebo je s sebou vzít na nějaký ten víkendový výlet.
Několik základních surovin
Připravit si doma špenátové taštičky je velmi jednoduché a vyjde vás to rozhodně levněji, něž kdybyste si je kupovali v obchodě. Budete na ně potřebovat obyčejné listové těsto, ze kterého připravíte taštičky minimálně 3.
Na 2 listová těsta si dále připravte 1 vajíčko, hrst sezamových nebo makových semínek, 280 gramů baby špenátu, 2 stroužky česneku, lžičku olivového oleje, 100 gramů nastrouhaného parmezánu, sůl a pepř.
Sýrové i česnekové
Je na vás, zda všechny taštičky naplníte sýrem i česnekem, nebo zvolíte jen kombinaci špenátu s česnekem či špenátu se sýrem. Všechny varianty ve výsledku chutnají skvěle.
Špenát nejprve na pánvi orestujte s olivovým olejem. Potom ho nasekejte najemno nožem, nebo dejte do mixéru společně s ingrediencemi, kterými chcete plnit taštičky.
Listová těsta rozdělte na tři díly. Na polovinu každého z nich naneste směs, okraje potřete žloutkem a druhou stranou pak taštičku uzavřete. Z vrchní strany do ní udělejte několik zářezů.
Potom je potřete vajíčkem a posypte semínky. Špenátové taštičky se pečou v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout, nejlépe ale chutnají ještě teplé a křupavé.
Zdroj: Picture the Recipe, Casually Peckish, Cooking it Real Good
Autor: Šárka Cvrkalová