Palačinky dělám doma poměrně často. Moje rodina je miluje na snídani. Jde o jednoduché jídlo hotové během několika minut, nepotřebujete na něj ani příliš ingrediencí. Poslední dobou jsme si ale oblíbili dělat jídlo také naslano.
Jistě víte, že palačinky se dají jíst s nutellou, se skořicí, marmeládou, dá se k nim přidat zmrzlina i čerstvé ovoce. Ne všem ale vyhovují sladké snídaně. Velmi snadno můžete připravit také palačinky slané, které jsou navíc rozhodně zdravější.
Zdravý špenát ze zahrádky
Špenát obvykle pěstuji ve skleníku už začátkem jara, daří se mu ale velmi dobře i během léta. Čerstvou domácí zeleninu obecně v tomto období využívám v receptech velmi hojně.
Sladké palačinky jsou sice chutné, obvykle ale obsahují hodně cukru a jsou kalorické. Pokud si je připravíte naslano, mohou pro vás mít naopak mnoho zdravotních benefitů. Špenát má vysoký obsah živin. Je bohatý na vitamíny A, C, K a B, železo, vápník a hořčík, píše Healthline.
Obsahuje látky jako lutein a zeaxantin, které chrání oči, díky obsahu draslíku a nitrátu pomáhá snižovat krevní tlak. Vysoký obsah železa v zelenině zase podporuje tvorbu červených krvinek, doplňuje WebMD.
Recept na palačinky se špenátem
Na přípravu palačinek budete potřebovat 200 gramů hladké mouky, 2 vejce, 300 mililitrů mléka, 100 gramů špenátu, sůl a olej. K podávání si potom připravte rajčata, okurky, salát a další zeleninu podle vlastního výběru.
Špenát omyjte a rozmixujte s mlékem do hladké konzistence. V míse smíchejte mouku, vejce, špenátovou směs a špetku soli. Vymíchejte hladké těsto bez hrudek. Nechte ho odpočinout asi 15 minut při pokojové teplotě.
Rozehřejte pánev a lehce ji potřete olejem. Nalijte na pánev trochu těsta a krouživým pohybem ho rozlijte do tenké vrstvy. Smažte palačinku z každé strany asi 1 až 2 minuty, dokud nezezlátne. Opakujte proces, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Palačinky můžete také zarolovat a lístky čerstvého baby špenátu dát přímo do nich. Pokud chcete, můžete pokrm doplnit o šunku a sýr. Na talíři se potom palačinky zdobí zeleninou podle vašeho výběru.
Zdroj: Autorský recept, WebMD, Cleveland Clinic, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová