Špenát je listová zelenina, která byla dříve považována za úžasný zdroj železa. Ačkoli tomu tak úplně není, stále se jedná o velmi zdravou potravinu.
Původ špenátu
Jde o rod rostlin z čeledi laskavcovitých, přičemž nejznámějším druhem je špenát setý. Za jeho původní domovinu jsou považovány oblasti Předního východu a centrální Asie, přičemž do Evropy se tato zelenina dostala v 11. či 12. století, a to díky křížovým výpravám. Trvalo ovšem ještě pár staletí, než se na „Starém“ kontinentu začala běžně pěstovat.
Využití v kuchyni
Na špenát mnoho lidí nevzpomíná v nejlepším, a to díky nevábné chuti ve školních jídelnách. Jenže ve skutečnosti se může jednat o velmi chutnou listovou zeleninu, kterou lze přidat do zeleninových salátů nebo náplní a výtečná je rovněž s volským okem, případně jako příloha k masu. Navíc se nachází i v některých receptech na zdravá smoothie.
Špenát z hlediska zdraví
Tato rostlina obsahuje mnoho účinných látek, mezi které patří vitamíny, minerály, bílkoviny, saponiny nebo vláknina. Díky tomu má kladný vliv na imunitu (obranyschopnost organismu), trávení nebo kardiovaskulární soustavu. Kromě toho bývá dávána do souvislosti s antioxidačními vlastnostmi, stejně jako s prevencí civilizačních chorob.
Vysoký obsah železa?!
V dřívějších dobách byly listy rostliny považovány za úžasný zdroj železa, kterého údajně obsahují 10× více než další druhy zeleniny. Dnes se ovšem říká, že jsou tyto hodnoty dosti nadnesené, a to prý díky chybě v desetinné čárce, kterou vědci udělali. Ačkoli však tato zelenina tolik železa neobsahuje, stále je jeho vynikajícím zdrojem a navíc se v ní vyskytují i mnohé další účinné látky (viz výše).
Zajímavosti o špenátu
- Jako úžasný zdroj železa jej proslavil nejprve komiks a poté animovaný seriál o Pepku námořníkovi, jež se objevily na přelomu 20. a 30. let 20. století.
- Tato zelenina má opravdu pozitivní vliv na zdraví. Doporučována ovšem není lidem s močovými a ledvinovými kameny, protože obsahuje kyselinu šťavelovou.
- Špenát se často připravuje s těstovinami a sýrem, přičemž oblíbený je např. v kombinaci s parmezánem.
- Listy rostliny obsahují kromě železa také vápník, přičemž jsou i kvalitním zdrojem vitamínu A, B9, C nebo K1.
- Na místo špenátu lze v receptech využít i listy dalších rostlin, mezi které patří např. bršlice kozí noha.