Španělský ptáček je jídlo, které pravděpodobně už někdy jedl každý z vás. Víte, jak ho správně připravit? Není na tom vlastně nic náročného. Vyzkoušet můžete například recept podle šéfkuchaře Jana Punčocháře.
Ačkoli má jídlo v názvu Španělsko, s touto zemí nemá vlastně pokrm nic společného. Ve skutečnosti ho ve Španělsku lidé vůbec neznají. U nás má ale historii velmi dlouhou. Dějiny španělského ptáčka sahají až do dob Rudolfa II., píše web Top Recepty.
Španělský ptáček podle Punčocháře
Na přípravu španělského ptáčka podle Jana Punčocháře budete potřebovat 500 gramů zadního hovězího masa, 4 špalíčky slaniny, 40 gramů pražského salámu, 4 menší kyselé okurky, vajíčko natvrdo, lžíci hořčice, 1 cibuli, 60 gramů sádla, 50 gramů hladké mouky a 500 mililitrů vývaru.
Maso nakrájejte na čtyři plátky, osolte, opepřete a jemně naklepejte. Potřete plátky hořčicí, položte na ně salám, kousek slaniny, okurku a čtvrt vajíčka natvrdo. Potom maso zaviňte a spojte párátky, aby se nerozpadalo.
Jak na omáčku
Omáčku ke španělským ptáčkům připravíte velmi snadno. Cibuli pokrájejte najemno a dejte opékat na pánev. Jakmile je cibulka po 15 minutách zlatavá, tak přidejte do pánve maso a opečte ho z obou stran.
Potom ho postupně podlévejte vývarem a nechte dusit asi 30 minut. Měkké maso vyjměte ze šťávy, přidejte hladkou mouku a vytvořte jemnou omáčku. Do té nakonec maso dejte zpět prohřát a podle chuti vše dosolte a dopepřete.
Španělský ptáček se podává nejčastěji s rýží, dá se nicméně konzumovat například i s bramborovou kaší. Hodí se na oběd či večeři a jde o dostatečně slavnostní oběd, kterým se nemusíte stydět pohostit své přátele.
Zdroj: Prima Fresh, Metro, Top Recepty, Apetit Online
Autor: Šárka Cvrkalová