Máte rádi špagety? Dají se připravit na celou řadu způsobů. My vás naučíme vegetariánský recept, ve kterém se propojí chuť těstovin, oliv, sýru a strouhanky. Věřte nám, že s tímhle pokrmem se při každém soustu přenesete myšlenkami na prosluněnou italskou pláž.
Těstoviny jsou už po stovky let součástí italské kuchyně. I když je mnoho z nás považuje za vynález této země, pravdou je, že možná pocházejí od Arabů, uvádí Český rozhlas Radiožurnál.
Ať už je pravda jakákoli, v dnešní době především špagety připomínají hlavně Itálii. A vy se do ní můžete přenést s pomocí následujícího receptu.
Špagety s olivami a strouhankou
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 500 gramů špaget, 175 mililitrů olivového oleje, 50 gramů strouhanky, sůl, pepř, 100 gramů černých oliv, 100 gramů zelených oliv, 35 gramů parmazánu a nasekanou petržel.
Jídlo je zcela bezmasé, a tudíž se ho nemusíte bát naservírovat ani svým přátelům vegetariánům. Pochutná si na něm ale úplně každý. Vyzkoušejte si přípravu jednoduchého pokrmu doma i vy.
Příprava receptu
Velký hrnec naplňte vodou, osolte ji a přiveďte k varu. Potom v ní vařte špagety tak, aby byly takzvaně na skus. Mezitím v pánvi rozehřejte olej, přidejte do něj strouhanku a tu osolte a opepřete.
Za stálého míchání strouhanku osmahněte dozlatova. Těstoviny sceďte, vmíchejte do strouhankové směsi a přidejte k nim trochu škrobové vody. Krátce vše povařte, aby se špagety dovařily doměkka.
Potom jídlo sundejte z plotny a vmíchejte do pokrmu nasekané olivy. Parmazán nastrouhejte najemno a jídlo jím dozdobte. Vše podle chuti ještě osolte, opepřete a posypte petrželkou. Špagety se podávají posypané zbytkem strouhanky.
Zdroj: Food Network, Leites Culinaria, The Pasta Project, Český rozhlas Radiožurnál
Autor: Šárka Cvrkalová