Lahodná a často nezvyklá rozmanitost jídel k snídani je po celém světě neuvěřitelně pestrá a lidé vítají nový den hodně odlišně. Všichni, komu připadají toasty už nudné, se mohou inspirovat v cizině.
Švýcarsko
Ve všední dny se Švýcaři často drží rychlých, ale sytých snídaní, jako je tradiční birchermüesli, směs ovesných vloček s ovocem a ořechy, která se obvykle podává s hustým jogurtem.
Ale o víkendech je čas na švýcarský brunch. Spolu s roesti (bramborové placky), sýry a uzeninami je středobodem brunchového stolu zopf. Tento pletený vaječný chléb se podává s medem, máslem a marmeládou
Etiopie
I v exotické zemi snídají zdravě a základem snídaně je většinou ovesná kaše. Oblíbené je také pikantní genfo, které se připraví z ječné mouky a vroucí vody. Lepivé těsto se vytvaruje do kopečků s jamkou uprostřed. Do té se dá přepuštěné máslo se směsí koření berbere a po okrajích se zdobí jogurtem.
Japonsko
Japonské snídaně spadají přímo na slanou stranu potravinového spektra. Většina pokrmů, které se ráno podávají, je určená pouze pro snídaně. A je z čeho vybírat. Na mnoha malých talířcích se servíruje vždy jen pár kousků od určitého druhu jídla. Oblíbené jsou ryby jako losos nebo makrela, nakládaná zelenina a rýže.
Nechybí ani tamagoyaki, rolovaná omeleta vyrobená z tenkých vrstev vajec na obdélníkové pánvi, která jí dodává její typický tvar.
Island
Islanďané začínají svůj den závanem životadárného lysi: olejem z tresčích jater, vydatným zdrojem omega-3 mastných kyselin a jedním z vedlejších produktů tamního rybího průmyslu.
Pro chutnější ranní jídlo si lze dopřát misku hafragrautur, husté ovesné kaše s oříšky, rozinkami a cukrem. To vše se zdobí porcí čerstvého sýra skyru, který je často označován jako jogurt.
Singapur
Množství jídel podávaných v otevřených pouličních stáncích láká svou vůní. Pro hladové lidi, kteří začínají den brzy ráno, se většinou nabízí misky slaných kari nudlí.
Pro tradiční snídani je nutností kaya toast. Tento nenápadně vypadající toastový sendvič je namazaný voňavou kaya, sladkou marmeládou vyrobenou z kokosového mléka, vajec a někdy i pandanových listů pro zářivou zelenou barvu a svěží chuť. Skvěle se hodí ke kávě nebo čaji a každý stánek nebo obchod připravuje kaya toasty po svém.
Maroko
Spolu s mátovým čajem jsou krupicové chleby hlavními pilíři marockého snídaňového stolu. Baghrir jsou kynuté kuličky poseté drobnými dírkami, které jim dávají jméno „palačinky s tisíci dírami“. Místo javorového sirupu jsou tyto světlé krupicové chleby přelité máslem a medem.
Harcha jsou tlustší grilovaná kolečka ve stylu sušenek, která mají křupavou kůrku z posypu hrubé krupice. Mohou být podávána se sýrem nebo máslem, džemem a medem.
Portugalsko
Kávové nápoje se spoustou mléka jsou při snídani v Portugalsku na prvním místě. Uma mei de leite (půl napůl směs kávy a mléka), nebo um galao (což je většinou mléko s panákem kávy), jsou snadným způsobem, jak si zpříjemnit den.
Ačkoli mnoho Portugalců má k pití jednoduchý toast nebo chleba, pro mlsné jazýčky se podávají koláčky s vaječným krémem. Se skořápkou z listového těsta a krémovou pudinkovou náplní jsou stejně oblíbené i jako svačina o dopolední pracovní přestávce v kavárně, což je portugalský rituál.
Ukrajina
Křehké a nadýchané uvnitř a křupavé zvenku; ukrajinské syrniki palačinky jsou vyrobeny z jednoduché přísady: čerstvého farmářského sýra, známého jako tvorog, s konzistencí podobnou ricottě nebo tvarohu. Křupavý zevnějšek pochází z tenké dozlatova opečené mouky. Mohou být doplněny čerstvým ovocem, zavařeninami nebo moučkovým cukrem. Jako příloha se může podávat i zakysaná smetana.
Zdroj: edition.cnn.com, learningenglish.voanews.com
Autor: Lída Kropáčková