Smržové houby jsou drahou komoditou, jelikož rostou pouze ve volné přírodě. Každé jaro se proto do divočiny vydávají sběrači, aby sklidili tyto houby a prodali je na farmářských trzích či přímo do luxusních restaurací.
Smržové houby jsou druhem divokých hub se zemitou, ořechovou chutí. Mají masitou strukturu a jsou velmi žádanou přísadou mezi kuchaři a nadšenci do hub. Nedají se totiž pěstovat komerčně jako ty, které najdete v obchodě s potravinami.
Jejich tvar může být podlouhlý, ale i baňatý a jejich barva se pohybuje od plavé po šedou. Snadno ho rozeznáte podle vzhledu, který připomíná plástev. Uvnitř je smrž bílý a dutý.
Přestože se vyskytly snahy o kultivaci smržů, jejich pěstování je extrémně obtížné. Znamená to, že se musí sklízet v místě, kde rostou přirozeně. Obvykle se vyskytují v zalesněných oblastech po celé Severní Americe a Evropě. Vyhovují jim teplé a vlhké podmínky.
Pozor na falešné smrže, jsou jedovaté
Pokud se vydáte hledat smrže do přírody, pozor na jejich dvojníky. Falešné smrže, mezi které patří řada druhů, vypadají podobně, ale jsou jedovaté. Mají červenohnědou až žlutou barvu a uvnitř nejsou duté. Doporučuje se hledat smrže se zkušeným průvodcem, který umí ty nepravé odhalit.
Jsou to vzácné houby, jejich nalezení vyžaduje znalosti, dovednosti a spoustu času a trpělivosti. Pro mnohé znamená ,,lov smržů“ vzrušující událost. Pokud jej najdete, nesnažte se ho vytrhnout ze země. Pouze houbu odřízněte, aby zůstal kořenový systém neporušený a příští sezónu mohl znovu vyrůst. Můžete si poznamenat umístění a příští rok se zase vrátit.
Pokud chcete smrž ochutnat, připravte si tučný obnos
Cena smržů je opravdu vysoká ještě z dalších důvodů, než je nemožnost pěstování. Jejich vegetační doba je poněkud krátká. Jedná se o jarní houby, které rostou od března do června, v závislosti na klimatu, počasí a nadmořské výšce. Také rychle podléhají zkáze, jelikož jsou duté a obtížně se dopravují na trh.
Smrže ke koupi můžete najít na místním farmářském trhu nebo ve specializovaných prodejnách. Lze je najít také online na internetu. Mimo vegetační období jsou dostupné v sušené či mražené podobě. Cena za kilogram se pohybuje od tisíce korun výše.
Při nákupu hledejte kousky bez suchých stonků, které nejsou vysušené, pohmožděné nebo měkké. Čím tmavší bude mít smrž barvu, tím ořechovější a zemitější bude jeho chuť.
Houbu zkonzumujte hned nebo ji usušte
Čerstvé a nemyté by měly být uloženy v papírovém sáčku a spotřebovány co nejrychleji. Skladovat v lednici je lze po dobu až jednoho týdne. Smrže je možné i skladovat a mít je tak dostupné celoročně.
Chcete-li prodloužit jejich životnost, můžete je usušit. Takto vydrží ve vzduchotěsné nádobě až půl roku. Pokud se je rozhodnete použít, stačí je jednoduše pokapat trochou vody a počkat, než ji natáhnou. Sušené smrže lze také zmrazit a poté použít například v polévkách či pyré.
Zapomeňte na složité recepty
Pro přípravu čerstvých hub je očistěte studenou vodou a rychle osušte, než vodu nasáknou. Poté je nakrájejte a uvařte. Smrže by se neměly jíst syrové, mohou totiž způsobit žaludeční křeče. Nejlépe vynikne jejich chuť a jedinečné vlastnosti v jednoduchých receptech.
Kromě luxusní chuti a textury jsou smrže nabité všemi druhy vitaminů a minerálů. Čím čerstvější houba je, tím více obsahuje živin. Obsahují také vysoký podíl antioxidantů, málo kalorií a mnoho vlákniny a bílkovin.
Zdroj: allrecipes.com, en.wikipedia.org, grandpashorters.com, mashed.com
Autor: Silvie Grulichová