Smrtící jídla: Jejich konzumace vás může stát život. Přesto je chce mnoho lidí ochutnat

Zdroj: Pixabay

Na světě existuje celá řada pokrmů, jejichž pozření je zdraví, či dokonce životu nebezpečné. Přesto ale láká možnost jejich ochutnání spoustu jedinců. Někdy je to kvůli chuti, někdy kvůli adrenalinu, který konzumace poskytuje, jindy jednoduše proto, že správně připravený pokrm nabízí zdravotní benefity.

Určitě jste už slyšeli o čtverzubci rudoploutvém, který je i u nás známý spíše pod anglickým názvem puffer fish. Jedná se o rybu, která obsahuje smrtící toxin. Přesto se především v Japonsku připravuje jako pochoutka. A podobných jídel na světě existuje celá řada.

Ečizen kurage

Medúza nemopilema nomurai, které se japonsky říká ečizen kurage, je další vyhlášenou lahůdkou v této asijské zemi. Před její konzumací musí být odstraněny všechny toxické části a nikdy se nesmí jíst syrová. Na její přípravu má licenci pouze pár desítek kuchařů v zemi, píše Day Octopus.

Krvavá mušle

Kromě Japonska mají ve zvyku konzumovat nebezpečná jídla také lidé v Číně. Tady je pochoutkou návka zrnitá, které se jinak přezdívá také krvavá mušle. Jde o živočicha, který při špatném tepelném zpracování přenáší nemoci, jako jsou žloutenka a tyfus. Podle výzkumů se zhruba 15 % lidí po konzumaci nakazí nějakou nemocí, píše Blesk.

Kešu

Nejspíš nechápete, proč je na tomto seznamu i tohle jídlo. Pro nás je obvykle pochutinou a nenapadlo by nás, že může být nebezpečné. Čerstvé oříšky nicméně obsahují toxiny, které mohou člověka i zabít. Proto se pokrm před podáváním nebo před umístěním do prodeje vždy musí nejprve tepelně zpracovat.

Fesikh

Tato tradiční egyptská ryba se konzumuje během jarního festivalu Šamm in-nesím. Pokrm se připravuje tak, že se ryba naloží do soli a nechá se několik dní na slunci. Logicky se tím pádem v ní namnoží bakterie, které pak každý rok podle statistik zabijí desítky lidí.

Vyplatí se riskovat?

Na světě existuje celá řada nebezpečných pokrmů a bylo by těžké vypsat je všechny. Mnoho gurmánů často jezdí do zahraničí jenom kvůli možnosti je ochutnat. Riskovat se ale často nevyplatí.

I když vám pokrm bude připravovat profesionál, vždy je tu šance, že jeho konzumaci nemusíte přežít. Je jen na vás, zda vám ochutnání něčeho, co třeba místní považují za lahůdku, za to riziko stojí.

Zdroj: Hokenerio, Day Octopus, Blesk, WebMD. BBC

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz