Smetanu i šlehačku v kuchyni nahradíte snadno. Často stačí jen mléko a máslo

Zdroj: Shutterstock

Pokud se chystáte připravovat k obědu omáčku, nebo třeba chcete dělat lívance, do kterých běžně přidáváte smetanu, někdy se stane, že zjistíte, že ji doma vlastně nemáte. Není ale třeba panikařit. Smetana se dá v receptech mnoha způsoby nahradit.

Ať už vám došla smetana sladká, zakysaná, nebo třeba šlehačka, ve všech případech se dá snadno nahradit. Poradíme vám, co místo ní můžete v receptech využít.

Čím nahradit sladkou smetanu

Pokud při vaření potřebujete sladkou smetanu, ale zjistíte, že vám doma právě došla, není nic jednoduššího než využít kombinaci mléka a másla.

„Řiďte se přitom poměrem, v rámci kterého na 120 mililitrů mléka potřebujete 80 gramů másla,“ radí Jen Ženy. Pokud máte na smetanu alergii, můžete využít rostlinné varianty, například sladkou smetanu sójovou, rýžovou či kokosovou.

Čím nahradit smetanu na šlehání

Nahradit šlehačku je o něco složitější. Pokud ale doma máte mléko v plechovce, jde to. Plechovku neprotřepávejte, otevřete ji a odeberte z ní tuhý podíl kokosového mléka. Hmotu potom vyšlehejte ručním šlehačem, přidat můžete trochu cukru.

Čím nahradit zakysanou smetanu

Zakysanou smetanu využijete v teplé i studené kuchyni. Pokud se vám stane, že vám doma došla, nezoufejte. Nahradit ji bez obav můžete klasickým bílým jogurtem.

Pokud potřebujete smetanu do omáčky či polévky, kam se přidává až po dovaření pokrmu, nahradit ji můžete velmi snadno také plnotučným mlékem, které zjemníte kouskem másla, radí na závěr Top Recepty.

Zdroj: Top Recepty, Prima Fresh, Jen Ženy

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz