Až směšně jednoduché, ale neskutečně chutné. To jsou šalamounské řezy, které možná spíše znáte pod pojmem rumové řezy. Základem receptu je, jak název napovídá, rum. Odkud se vzal a jak vlastně vznikl jeho název?
Základem receptu je rum, který je destilátem z cukrové třtiny a jejích derivátů.
Krátká historie rumu
Dle serveru Alkohol se již v prastarých indických textech dá dohledat zmínka o nápoji se jménem shidh, který byl vlastně destilovanou třtinou.
Dle historičky Marie Dembińske v roce 1364 přinesl král Petr I. Kyperský na kongres královských hodnostářů v Krakově darem právě rum. Do Evropy se pak rum dostal dle zmíněného serveru během křižáckých výprav.
Jak vznikl název rum?
Jak vznikl název rum, se dodnes neví. Jednou z možností je, že vzešel ze slova „rumbullion“, což označuje velký hluk, který piráti dělali na lodi.
Encyklopedie Britannica vydaná v roce 1911 pak říká, že slovo vzniklo z malajského slova „brum“.
Co budete potřebovat?
V každém případě se rum stal velmi oblíbeným nápojem po celém světě a má mnoho druhů.
Pro náš recept si vystačíme s naším tradičním českým tuzemákem, ale samozřejmě můžete experimentovat.
Na přípravu super rychlé buchty budete potřebovat 440 g krupicového cukru, 250 g másla, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 balení kypřicího prášku, 300 g polohrubé mouky, 4 vejce a 180 ml rumu.
Lehká příprava
A nyní k přípravě, která je opravdu hodně jednoduchá. Nejdříve si vymažte plech, ideálně o velikosti 30×40 cm, a předehřejte troubu na 180 stupňů.
Cukr, 250 ml vody, máslo a kakao ohřejte, aby se vše spojilo, ale směs nesmí projít varem.
Z hrnce poté odeberte 100 ml směsi a smíchejte ji s rumem. Do zbytku pak dejte vejce, mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
Dochuťte kokosem a šlehačkou
Takto připravenou směs nalijte na plech a pečte přibližně 25 minut.
Ihned po upečení polijte buchtu směsí, kterou jste si dali stranou.
Buchtu poté můžete posypat například kokosem, skvěle pak řezy chutnají vychlazené a se šlehačkou. Server Prima Fresh pak ještě radí typ, jak buchtu zvláčnit. Do těsta stačí přidat nastrouhané jablko.
Zdroje: Alkohol, Apetit, Prima Fresh, Rozhlas
Autor: Soňa Jiroutová