Smažený, vařený i uzený netopýr: Thajské pochoutky, které sice nevoní lákavě, jsou ale mnohými vyhledávané

Zdroj: Pixabay

I u nás se občas setkáme s netopýry. Není to sice tak běžné, někdy během léta je ale můžeme k večeru či v noci slyšet poletovat po půdě a pískat. Napadlo vás ale někdy, že by se tato zvířata dala konzumovat? V Thajsku je to běžnou praxí.

Netopýři jsou sice pro někoho děsivá zvířata, kdo je ale někdy měl v ruce, potvrdil by vám, že jde o roztomilé tvory, kteří jsou navíc heboučcí na dotek. Kdo by jim chtěl ubližovat? Přesto jsou ale v některých kulturách oblíbení jako smažená pochoutka.

V Thajsku běžná praxe

Nenarazíte na ně sice úplně na každém kroku, mnoho restaurací je ale v Thajsku prodává. Cena smaženého netopýra je poměrně vysoká, pokud si tak na něm budete chtít pochutnat, vaše dovolená se vám prodraží.

Daleko častěji než v restauracích potkáte smažené netopýry na speciálních trzích. Tady si můžete objednat pouze jejich menší části, i cena tedy bude nižší, píše Damn Interesting.

Zpracování netopýřího masa

Podle serveru How Stuff Works se netopýří maso dá připravovat na mnoho způsobů. Velmi oblíbeným je klasické vaření, daleko častěji se nicméně části netopýra smaží či opékají. Maso je potom křupavé a obalené v koření chutná podobně jako kuřecí.

Existují ale také tržiště, kde se netopýří maso prodává například uzené. Vzhledem k náročnosti jeho přípravy je potom samozřejmě opět vyšší i cena.

Lidé, kteří mají s jídlem zkušenosti, tvrdí, že na tržištích to obvykle kolem stánků s netopýřím masem nepříjemně páchne a jídlo na první pohled není příliš lákavé. Přesto je ale o jídlo velký zájem a po ochutnání údajně ani zápach člověka neodradí od toho, aby si zašel pro přídavek.

Zdroj: G, Recipes, Damn Interesting, How Stuff Works

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz