Smažený česnek: Zdravý doplněk salátů a rizota, ale také dochucovadlo omáček

Zdroj: Pixabay

Česnek je ingredience, kterou v kuchyni využíváme velmi často. Já osobně prakticky denně. Jedná se o zdravou zeleninu, která se hodí na přípravu mnoha jídel. Věděli jste ale, že se dají z česneku také připravit smažené vločky, které se pak hodí na dochucení nejrůznějších jídel?

Česnek je zelenina plná vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny A, B1, B3, B5, biotin, vitamín C nebo vitamín E. Má velké množství atioxidantů které přispívají k ochraně našeho organismu před volnými radikály, píše Healthline.

Česnek a jeho vliv na zdraví

Celkově česnek posiluje lidskou imunitu. Dále ale také dopomáhá normální činnosti srdce, nastavení zdravé hladiny cholesterolu v krvi, pomáhá proti onemocnění jater a sleziny, pomáhá tělu vylučovat těžké kovy.

Kromě toho zajišťuje normální činnost kardiovaskulární soustavy, ale pomáhá i při dýchacích problémech, nebo na žaludeční komplikace. V neposlední řadě přispívá i duševní pohodě, konzumace česneku prokazatelně zlepšuje i mentální zdraví člověka.

Smažené česnekové vločky

Smažené česnekové vločky se dají používat pro doplnění mnoha pokrmů. Můžete je přidat do různých omáček na tortilly, do toustů, ale také s nimi posypat saláty, nebo je zamíchat do rizota. Jedná se o křupavé kousky česneku smažené v oleji, které můžete skladovat v uzavřené dóze i několik týdnů.

Příprava je snadná. Oloupané stroužky česneku dejte do malého pekáčku, přidejte k nim tymián, osolte je a zalijte olejem. Potom je několik minut pečte, aby změkly. Následně je rozmačkejte vidličkou na menší kousky a přendejte i s olejem do pánve.

Na té česnek pečte za stálého míchání, dokud nebude mít konzistenci křupavých nahnědlých vloček. Ty potom nechte vychladnout a přendejte je do dózy. Při smažení je třeba česnek bedlivě hlídat a neustále míchat, jinak vám zhořkne.

Zdroj: WebMD, Medical News Today, Healthline, Serious Eats

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz