Makarony se sýrem jsou oblíbeným jídlem v mnoha státech. Tenhle jednoduchý recept je oblíbený i u nás. Klasickou verzi známe asi všichni. Napadlo vás ale někdy, že by se jídlo dalo udělat i v podobě smažených kuliček?
Přesný původ makaronů se sýrem není známý. Je ale velmi pravděpodobné, že to byli Italové, kdo poprvé tyto dvě ingredience spojil, uvádí Tribune. A to už ve 13. století. Ve 14. se potom poprvé objevily v anglických kuchařkách. Následně se rozšířily do celého světa.
Smažené makarony se sýrem
Obvykle se makarony se sýrem podávají jako hlavní jídlo. Dá se z nich ale také udělat křupavá pochutina, kterou si dáte jen tak u televize, nebo ji na párty naservírujete hostům, aby si mohli vzít na chuť.
Mnoho lidí možná překvapí, že když rozkousnou smaženou křupavou kuličku, najdou uvnitř těstoviny s krémovým sýrem. Netradiční kombinace chutná skvěle za tepla i za studena. Zkuste si tohle jednoduché jídlo připravit i doma.
Jak na přípravu pokrmu
Na přípravu smažených makaronů se sýrem budete potřebovat lžíci nesoleného másla, třetinu šálku víceúčelové mouky, čtvrt šálku plnotučného mléka, 2 šálky strouhaného čedaru, 2 šálky strouhané mozzarelly, sůl, pepř, 2 šálky těstovin, 2 vejce a 2 šálky panko strouhanky.
Nejprve si dejte podle návodu vařit těstoviny. Mezitím si připravte omáčku. V hrnci rozpusťte máslo, za stálého šlehání přilévejte mléko. Potom přidejte pepř a sůl a rozpusťte ve směsi veškerý sýr. Do husté omáčky pak nasypte uvařené těstoviny.
Toto „těsto“ nechte vychladnout a potom z něj tvarujte kuličky. Ty následně obalte v klasickém trojobalu a smažte v rozpáleném oleji. Kuličky můžete dělat i na plechu v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Podávejte je teplé nebo studené podle chuti.
Zdroj: Tribune, Southern Living, All Recipes
Autor: Šárka Cvrkalová