Slupky z česneku a cibule nevyhazujte. V domácnosti mají ještě využití

Zdroj: Pixabay

Česnek i cibule jsou v kuchyni běžně používané ingredience, které jsou základem celé řady jídel. Před jejich použitím je třeba je oloupat, mnoho lidí pak slupky vyhazuje. Ve skutečnosti se ale i ty dají ještě použít. K čemu všemu jsou slupky z česneku a cibule dobré?

Česnek má silné antibakteriální účinky, podporuje imunitní systém a funguje jako přírodní antioxidant. Cibule zase obsahuje vysoké množství vitamínu C a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Oba druhy zeleniny jsou zdraví velmi přínosné, mnoho prospěšných látek se nicméně nachází právě i v jejich slupkách.

Jak využít slupky z česneku

Výluh ze slupek česneku má antibakteriální účinky. Můžete ho použít například na drobná poranění kůže. Pomáhá také při akné a dalších kožních problémech. Stačí pouze slupky spařit horkou vodou a nechat 15 minut louhovat.

Sušené česnekové slupky se dají ale také rozmixovat a přidat do různých bylinných směsí. Hodí se například do kořenících směsí na vývar. V neposlední řadě mohou čerstvé slupky z česneku sloužit jako odpuzovač hmyzu, ale také jako základ kompostu, doplňuje Delish.

Jak využít slupky z cibule

Slupky z cibule jsou vynikajícím přírodním barvivem pro textil. Lze je použít i k barvení velikonočních vajec na krásnou hnědočervenou barvu. Povařte je 30 minut ve vodě a vznikne vám výluh, který následně využijte podle svých představ.

Kromě barvení látek působí tato tekutina také jako přírodní pesticid proti škůdcům. Slupky se dále dají využít i jako materiál pro mulčování, v zahradě tedy mají velký význam a bylo by škoda je jen tak vyhodit.

Při nachlazení a kašli pak můžete ze slupek uvařit léčivý čaj, který je plný vitamínu C, zvyšuje imunitu a podporuje vykašlávání. Pomáhá ale také s trávicími problémy.

Zdroj: Healthline, WebMD, Delish, Food & Wine

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz