Slovenská kuchyně je v mnoha ohledech podobná té naší. Navíc v podstatě používá stejné suroviny, takže i typická slovenská jídla českým gurmánům obvykle chutnají na „první dobrou“.
Historické vlivy na slovenskou kuchyni
Během staletí působilo na místní gastronomii několik okolních území. Nelze se tedy divit, že v receptech najdeme vlivy české, polské, maďarské, rakouské i německé. Slovenská kuchyně se ovšem nejvíce podobá kuchyni té naší, a to např. díky mastnějším jídlům. Nějaké rozdíly bychom však přeci jen našli. Mezi typickými pokrmy totiž nalezneme více takových, které neobsahují maso. Slováci navíc příliš nemilují sladká jídla jako hlavní chod, s čímž se u nás můžeme setkat poměrně běžně.
Typické pokrmy slovenské kuchyně
Slovenský oběd začíná vydatnou polévkou. Mezi nejznámější patří tzv. kapustnica. Nejedná se ovšem o kapustovou polévku, jak by nám mohl napovídat název. Na Slovensku se řekne kapusta „kel“, zatímco kapusta znamená „zelí“. Jde tedy o polévku z kysaného zelí, smetany, hub a uzenin.
Z hlavních jídel uveďme na prvním místě brynzové halušky, které tvoří především noky z bramborového těsta, brynza (asi nejoblíbenější ovčí sýr) a slanina. Existují ovšem i další varianty halušek jako např. strapačky, což jsou halušky z bramborových noků se smaženou slaninou, cibulkou a zelím.
Na Slovensku je stejně jako u nás oblíbený guláš, nicméně dělá se poněkud jinak. Hodně se např. používá skopové maso. Oblíbené jsou rovněž pirohy, tedy nekynuté knedlíky s nádivkou (zelí, maso, sýry, ovoce), bramboráky, ale třeba také smažený sýr, který tedy není pouze českou specialitou.
Po hlavním jídle si ještě můžete na Slovensku dopřát výborný dezert, což znamená štrúdl, buchty, anebo koláče. Dobré jídlo pak můžete spláchnout žinčicou (nápoj z ovčího mléka podobný kefíru). Oblíbené je však rovněž pivo a víno, stejně jako destiláty (např. borovička či slivovice).
Slovenská kuchyně a zdraví
Slovenská kuchyně nepatří stejně jako česká k nejzdravějším na světě. Taková středomořská kuchyně je v tomto ohledu mnohem dále. Mastná a energeticky vydatná jídla, jejichž součástí jsou často uzeniny či sádlo, samozřejmě nejsou tím nejlepším, co si můžeme dát. Asi tedy nepřekvapí, že se v Čechách i na Slovensku vyskytují v podobné míře závažná onemocnění jako kardiovaskulární choroby a rakovina tlustého střeva, na což má zásadní vliv právě strava.
Zajímavosti o slovenské kuchyni
- Slováci mají velmi rádi brambory, zelí a slaninu. Budete-li si ale u našich východních sousedů objednávat jídlo, nezapomeňte na poněkud odlišný jazyk. Pokud si dáte kapustnici, dáváte si vlastně zelňačku (viz výše).
- Oblíbenost výše zmíněných surovin je důsledkem toho, že Slovensko bývalo chudým krajem. Brambory a zelí byly i proto nedílnou součástí tamějších receptů.
- Součástí slovenské kuchyně jsou i tzv. přívarky, tedy zahuštěné polévky. K jejich přípravě se používají luštěniny (čočka, fazole, hrách), ale také brambory, zelí, květák či dýně.
- Mezi zdravější pokrmy slovenské kuchyně patří stejně jako u nás zeleninové saláty. A asi nepřekvapí, že jejich součástí často bývá bílé a červené zelí.
- Stejně jako v České republice můžete i na Slovensku ochutnat spoustu krajových specialit. Oblíbené jsou např. spišské pirohy, tatranská svíčková anebo skalický trdelník.