Na dotaz, jaká je moje nejoblíbenější pomazánka, odpovídám vždycky stejně. Je to sloní žrádlo. A někomu to připadá komické, protože název jídla příliš lákavě nezní. Jde ale o pokrm, který miluji už dlouhé roky, a kdykoli ho připravím pro hosty, nemohou si ho vynachválit.
Podle mého názoru se slonímu žrádlu říká právě takhle, protože jde o poněkud ostřejší pokrm, na jehož konzumaci člověk musí mít tak trochu sloní pusu. Teorií je ale několik.
Děda vždycky tvrdil, že je pomazánka tak vynikající, že je jí třeba udělat plnou mísu jako pro slony. Ubývá totiž velmi rychle a i moje čtyřčlenná rodina dokázala na posezení sníst se sloním žrádlem dvě celé veky.
Kouzlo chilli
Jak už z předchozích vět vyplývá, při přípravě sloního žrádla je jednou ze základních surovin chilli. Tohle pálivé koření vám sice způsobí v ústech požár, je ale velmi zdravé.
Obsahuje vitamíny A a B a patří k potravinám, které výrazně podporují náš imunitní systém, vysvětluje Nourish. Pravidelná konzumace polévkové lžíce mletých papriček denně navíc zrychluje metabolismus až o 20 %, což výrazně pomáhá při hubnutí.
Na přípravu sloního žrádla budete kromě jedné lžičky chilli potřebovat ještě 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce octa, 3 lžíce plnotučné hořčice, kečup, cukr podle chuti, sůl a pepř na dochucení. Z toho všeho po smíchání vznikne marináda, která poslouží jako základ pomazánky.
Pak budete potřebovat ještě půl kila měkkého salámu nakrájeného na kostičky, jednu větší cibuli, pár kyselých okurek a zhruba 300 gramů majonézy. Všechny suroviny smíchejte s marinádou a vznikne vám poměrně hustá pomazánka, která je takto připravená k servírování.
Aby vám pusa nehořela
U nás doma se nabírá pomazánka přímo z mísy a konzumuje se s vekou nebo rohlíkem. Pokud ji plánujete podávat hostům, je samozřejmě ideální ji nandat na chlebíčky a ty potom ještě ozdobit.
Nejlepší volbou je v tomto případě vajíčko. Ta jsou totiž nejen velmi zdravá, ale také zjemňují ostrou chuť pomazánky. Pro ty, kdo nejsou na chilli připravení, nebude tak první sousto díky tomu takovým šokem.
Zdroj: Healthline, Nourish
Autor: Šárka Cvrkalová