Slezská kuchyně tradičně kombinuje maso a ovoce. Vyzkoušejte některý z receptů

Zdroj: Shutterstock

Ne všude v České republice se vaří stejně. Některá místa si udržují svou tradiční kuchyni a vaří se zde tak i pokrmy starší. Například slezská kuchyně si na tradicích hodně zakládá a našli byste v ní tak hodně jídel, která se dělala už za starých časů.

V této oblasti se míchají polské, pomořanské a východoevropské vlivy. Obvykle se jedná o snadné recepty, které kombinují mnoho chutí, jejich příprava je ale velmi jednoduchá, vysvětluje web Top recepty.

Tradiční slezská jídla

Jedním z tradičních jídel, které má svůj původ dokonce v názvu, je slezské nebe. Jedná se o maso na sušených švestkách, které se konzumuje obvykle s dušenými kapustičkami a bramborovým knedlíkem.

Prezentace na webu Is.slu dále jako příklady slezských jídel uvádí bramborový chléb, slané bramborové koblihy, opavskou zelňačku, srnčí závitky nebo slezskou kachnu.

Za zmínku stojí také šurimajzl, což je pokrm složený ze směsi fazolí a středně velkých krup, na sádle osmažené nakrájené slaniny a dozlatova opečené nasekané cibulky.

Králík na černo

Pokud si chcete ze staročeských slezských receptů něco vyzkoušet i doma, iDNES doporučuje například králíka na černo.

Na jeho přípravu budete potřebovat králíka, 200 gramů sušených švestek, 70 gramů rozinek, 300 gramů kořenové zeleniny (celer, mrkev a petržel), cibuli, 2 lžíce sádla, 4 kuličky černého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 2 decilitry červeného vína, strouhaný perník, hrst vlašských ořechů a hrst mandlí.

Králíka naporcujte, osolte a dejte do pekáče. Švestky a rozinky krátce povařte. Ve větším hrnci orestujte na sádle cibuli a kořenovou zeleninu, přidejte koření, potom králíka, kterého krátce opečte. Nakonec dejte do hrnce švestky s rozinkami a vše podlijte vínem.

Maso duste asi 40 minut. Potom omáčku přelijte do jiného hrnce a propasírujte přes síto. Vraťte králíka do omáčky, přidejte do ní ořechy a mandle a vše společně prohřejte. Pokrm se konzumuje s knedlíkem.

Zdroj: Is.slu, Top recepty, iDNES, OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz