Slanorožec se i u nás často vyskytuje pod svým anglickým názvem samphire. Jedná se o rostlinu, která roste na mořském pobřeží, nejčastěji ve Středomoří a při Atlantském oceánu. Rostlina se zakrslými listy a větveným stonkem se používá v kulinářství především v řecké kuchyni.
U nás není slanorožec příliš rozšířenou surovinou. V kuchyni se nepoužívá nijak často, sehnat se tu ale dá a připravit si z něj můžete třeba luxusní krabí salát. Proč byste ale měli vůbec chtít bylinu konzumovat?
Plný vitamínů
Slanorožec je rostlina, která se podle webu Healthier Steps využívala už před mnoha lety k léčení řady nemocí. A to především proto, že obsahuje obrovské mmnožství vitamínu C. Dříve se s ní tak léčily například kurděje.
Ačkoli pro to neexistují žádné vědecké důkazy, někteří lidé tvrdí, že látky v rostlině působí také jako antioxidanty. V každém případě se jedná o chuťově zajímavou rostlinu, která může některá jídla ozvláštnit.
Krabí salát se slanorožcem
Jedním ze zajímavých receptů, který můžete doma vyzkoušet, je krabí salát dochucený právě slanorožcem. Jeho příprava je snadná.
Potřebovat budete 2 plátky kváskového chlebu, lžíci řepkového oleje, 180 gramů slanorožce, šťávu z jednoho citronu, lžíci krémového sýru, 60 gramů krabího masa, nasekaný kopr podle chuti a 100 gramů řeřichy.
Chléb natrhejte na kousky, promíchejte s olejem a nechte opéct v troubě. Slanorožec vařte ve vodě asi 5 minut, potom ho nakrájejte na menší kousky. Smíchejte ho s ostatními surovinami a můžete podávat. Na talíři směs posypte křupavými krutony.
Zdroj: Grecian Purveyor, Healthier Steps, WebMD, Rick Stein, BBC Good Food
Autor: Šárka Cvrkalová