Slanina z banánové slupky. Super veganská alternativa, po které nemusíte mít výčitky

Zdroj: Shutterstock

Většina z nás už slyšela o tom, že z banánových slupek lze připravit domácí a celkem účinné hnojivo na orchideje. Banánové slupky v domácnostech nachází i další využití, proto je škoda, když v mnoha případech bezmyšlenkovitě končí v koši.

Jednou z méně známých možností, jak zpracovat slupky od banánu, je připravit si z nich veganskou slaninu. Nejlépe chutnají s trochou javorového sirupu. Zkusíte je?

Slanina ze slupky? Proč ne!

Když se řekne slanina, mnoha lidem se vybaví křupavě opečený plátek, který bývá neodmyslitelnou součástí typické anglické snídaně.

Dokřupava opečená slanina je ale poměrně kalorická bomba, kterou si odpírá každý, kdo se snaží jíst zdravě nebo si hlídá štíhlou linii.

Co ale slanina vyrobená ze slupek od banánu? Pokud jste o tomto způsobu zpracování banánových slupek ještě nikdy předtím neslyšeli, je na čase to vyzkoušet.

Je to bezpečné?

Možná vám hlavou proběhla myšlenka, jestli je vůbec zdravé a bezpečné jíst banánové slupky, které zpravidla vyhazujeme, protože pro ně nenacházíme využití. A navíc v sobě máme zakořeněnou představu, že slupky se prostě nejí.

„Banánové slupky jsou k jídlu bezpečné, pokud na ně nemáte alergii,“ vysvětluje web gardengrubblog.com. Banánové slupky jsou nejen jedlé, ale jsou také velmi bohaté na draslík, vlákninu, polynenasycené tuky a esenciální aminokyseliny.

Připravte si doma veganskou slaninu

Chcete si doma zkusit připravit tuhle veganskou alternativu klasické tučné slaniny? Pak hurá na to. Banánové slupky je potřeba opláchnout a nechat usušit. Ze slupek také odstraňte stonek.

Doporučujeme pro tyto účely bio banány, k jejich pěstování nebyly použity žádné pesticidy. Jakmile budou banány omyté a usušené, můžete z nich udělat slaninu.

Troubu předehřejte na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj banánové slupky a nechte péct cca 6 minut. Poté otočte a pečte další 2–3 minuty.

Nejlépe chutnají se sirupem

Slanina z banánové slupky sice nebude chutnat jako klasická slanina, ale její chuť je velmi zajímavá a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Veganská slanina nejlépe chutná přelitá javorovým nebo třeba datlovým sirupem. Neváhejte ji ochutnat krátce po vytažení z trouby.

Zdroj: gardengrubblog.com, girlswhoeat.com, washingtonpost.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz