Příjemně voní a neumíme si bez ní představit jablkový štrůdl. Řeč je samozřejmě o skořici – aromatickém koření, které podle vůně bezpečně pozná asi úplně každý z nás.
Dnes vám chceme dát tip na skořicový sirup, který u vás doma najde široké uplatnění. Vyrobit si ho zvládnete sami a následně s ním můžete dochutit například čaj nebo ranní kávu.
Podzim s vůní skořice
K aktuálně panujícímu ročnímu období skořice neodmyslitelně patří. Ať už jako koření do mnoha podzimních receptů, nebo jako součást podzimní dekorace. Stačí málo a můžete si připravit skořicový sirup, který povýší na úplně jinou úroveň vaši kávu nebo oblíbený čaj. Přidat ho lze i kamkoli jinam.
Co třeba takové palačinky? Těm neodolají malí ani velcí. Každý z nás je má rád trošku jinak, ale vsaďte se, že jakmile je ochutnáte se skořicovým sirupem, už je nebudete chtít jíst jiným způsobem. „Také se dobře hodí k temným lihovinám, jako je rum,“ zmiňuje web tastingtable.com.
Jak si vyrobit skořicový sirup?
Na výrobě domácího skořicového sirupu není vůbec nic složitého. Na přípravu budete potřebovat jeden hrníček vody, jeden hrníček krupicového cukru, čtyři skořicové tyčinky a přidat můžete i půl lžičky vanilkového extraktu – vanilkový extrakt není povinnou součástí receptu.
Jak na to? Jednoduše. Vodu nalijte do menšího hrnce a přiveďte ji k varu. Přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Snižte teplotu, přidejte skořicové tyčinky, přiklopte pokličkou a 5 minut vařte. Hrnec sejměte z plotny a nechte ho zakrytý pokličkou až do úplného vychladnutí – ještě lépe uděláte, když obsah hrnce necháte odpočívat alespoň 6 hodin.
Následně vyjměte skořicové tyčinky, a pokud chcete, přimíchejte vanilkový extrakt. Dobře promíchaný sirup přelijte do nádoby, která se dá uzavřít. Následně skladujte v lednici a používejte dle svého uvážení. V lednici vám skořicový sirup vydrží až dva týdny.
K čemu se dá skořicový sirup využít?
Využití skořicového sirupu v domácnosti je opravdu různorodé. Pokud máte rádi chuť skořice, určitě si ji dokážete představit nejen v čaji nebo v kávě, ale i v kterémkoliv koktejlu nebo třeba na již zmíněných palačinkách.
Doma vyrobený skořicový sirup také můžete přidat do různých moučníků, ať už přímo do těsta, nebo s ním můžete nějakou dobrotu přelít. Skvěle bude chutnat i ve studené kávě.
Zdroj: thespruceeats.com, tastingtable.com
Autor: Natálie Kabourková