Skořicoví šneci či skořicové rolky jsou původem ze Švédska, ale je to dezert známý po celém světě. V posledních letech je oblíbenou snídaní a dezertem i u nás. Málokdo ale ví, jaká je jeho historie a jak lehce si můžeme skořicovou pochoutku udělat za pár minut v mikrovlnné troubě.
Historie
Objev skořice, což je hlavní ingredience rolek, se datuje až do roku 2000 př. n. l. Měla být dovezena z Egypta do Číny. Protože byla vzácná, byla často darovaná jen mezi panovníky.
První skořicová rolka tak, jak ji známe, pak byla upečena ve Švédsku, kde mají dokonce Den skořicových šneků. Tento švédský sladký den připadá na 4. října. Švédi rolkám říkají „kenelbulle“, což doslova znamená skořicová buchta.
Tradiční švédské rolky nejsou ale tak těžké a hutné, jako je známe u nás a jinde ve světě. V jejich rodné domovině se rolky pečou s nádechem kardamomu a vkládají se do forem na muffiny.
Varianta šneků, které se ve Švédsku říká „lepivá buchta“, se vyznačuje změnou hlavních přísad a nemusí nutně obsahovat skořici, což ovšem zcela mění její chuť.
V Americe se první skořicové rolky spojují s Filadelfií. První zmínky o nich pocházejí z 18. století. Jejich hlavními ingrediencemi byl med, cukr, skořice a rozinky. Dodnes mají Američané skořicové rolky spojené právě s Filadelfií.
Některé země dělají spíše hutnou a lepivou variantu, v některých pekárnách najdeme i lehkou původní verzi.
Skořicová rolka za 4 minuty!
Na těsto budete potřebovat jedno velké vejce, lžičku vanilkového extraktu a cukru krystal, dvě lžíce plnotučného mléka a 180 gramů směsi na palačinky.
Pokud nemáte nebo nechcete pracovat se směsí na palačinky, můžete použít klasickou bílou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
Náplň je také velice jednoduchá a skládá se ze lžíce másla, dvou lžic hnědého cukru a půl lžičky skořice.
Pokud si budete chtít šneka polít známou polevou, budete na ni potřebovat šest lžic moučkového cukru a jednu lžíci plnotučného mléka.
Jako první si připravte náplň. V misce smíchejte všechny ingredience. Následně se můžete pustit do těsta. Ve větší misce prošlehejte vajíčko s vanilkovým cukrem a mlékem.
Do vyšlehané směsi přidejte nyní směs na palačinky. Těsto si vyklopte na pomoučněnou plochu a ještě krátce ručně propracujte. Těsto si vyválejte do tvaru obdélníku o rozměrech 20×15 cm.
Těsto potřete připravenou náplní a stočte delší stranou do tvaru válce. Nyní rozřízněte těsto v půli a vložte do vymazaných hrnečků řezem nahoru. Toto množství vychází na dva hrnečky.
Do každého hrnečku přidejte lžičku studené vody. Nyní je čas vložit hrnek do mikrovlnné trouby a nastavit střední výkon na 1,5 minuty. Poté nechce rolku minutku vychladnout. Mezitím si připravte polevu.
Polevou polévejte dezert až těsně před podáváním. Dobrou chuť!
Zdroje: Leaf.tv, Tasty, Kim’s Cravings
Autor: Denisa Richter